Διοργανώνεται το 1ο φεστιβάλ Ιωαννίνων, 1-3 Σεπτεμβρίου 2023, μια πρωτοπόρα εκδήλωση στην λίμνη Παμβώτιδα. Αποτελεί κομμάτι του Pamvotis Lake Project,  το οποίο άρχισε τον Γενάρη και θα διαδραματίζεται συχνά στα Ιωάννινα.

Η Χριστίνα Τζιάλλα εμπνεύστηκε το φεστιβάλ. Δημιούργησε διάφορα ηχογραφημένα κείμενα, τα οποία απαρτίζουν τις δράσεις του, διευρύνει τους υπάρχοντες θρύλους και μύθους του τόπου σε νέους, αποσκοπώντας σε έναν καινούργιο «ρεαλισμό». Όλα αυτά τα έργα πηγάζουν από το 4ο συγγραφικό έργο της, εν ονόματι «Ούι», το οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Την υπογραφή της εκδήλωσης αυτής έχει βάλει η «Καλλίεργον» και πραγματοποιείται με την φροντίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννίνων. Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου καθώς και Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, στο παραλίμνιο χώρο, θα πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητές του. Πιο συγκεκριμένα, θα ξεκινά από την πλευρά της λίμνης, στην σπηλιά του Δ. Φιλοσόφου απέναντι, στο πάρκο με τα γλυπτά και θα ολοκληρώνεται στο πάρκο Κατσάρη, στο λιμανάκι που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά από τα παλαιά σφαγεία. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, οι δραστηριότητές του θα πραγματοποιηθούν στο σπήλαιο του Περάματος. Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Η εκδήλωση αποτελεί ένα ζωντανό Μουσείο θρύλων, μύθων καθώς και παραδόσεων έχοντας στο επίκεντρο την κληρονομιά της περιοχής. Έχοντας ως βάση την ιστορία της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται πλούσια, προσφέρει στο κοινό μια ιδιαίτερη εμπειρία, που αποβλέπει στο χρονικό διάστημα μετά το παρόν καθώς επίσης και στην τουριστική τοπική ανέλιξη και επιχειρηματικότητα. Εκτείνεται σε διάφορα πλαίσια τέχνης, την γαστρονομία και την οικολογία.

Το φετινό θέμα του αφορά την «γυναίκα», με σκοπό να τιμήσει την μήτρα των Ιωαννίνων, την Λίμνη Παμβώτιδα, μια από τις πιο αρχαίες λίμνες. Αφιερώματα και δράσεις απευθύνονται στο συλλογικό υποσυνείδητο και επηρεάζουν λεπτούς κώδικες κοσμοθεωρίας και οικουμενικών αξιών.

Για περαιτέρω πληροφορίες γύρω από τα μενού, Ούι Coctails αλλά και γενικά για την εκδήλωση αυτή πατήστε εδώ:

https://el.kalliergon.com/pamvotis-festival