Σε μία καινοτόμα δράση προχώρησαν φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου οι οποίοι μετέτρεψαν το Wikipedia έτσι ώστε να δουλεύει σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα. 

Το Ionian Wikithon 2023 αποτελεί μέρος του Wikimedia Hackathon 2023 καθώς επίσης και μία συνεργασία του Εργαστηρίου Δικτύων με την Κοινότητα Wikimedia Ελλάδας.

Υπεύθυνοι για τις πράξεις των φοιτητών ήταν ο πρόεδρος και εκπαιδευτικός της Κοινότητας Wikimedia  Ελλάδος, Μάριος Μαγιολαδίτης, και άλλα δύο μέλη ΕΔΙΠ της Πληροφορικής, Δημήτρης Ρίγγας και Ελένη Χριστοπούλου. Οι δραστηριότητες περιλάμβαναν μια σειρά επιστημονικών παρουσιάσεων για την Βικιπαίδεια, τα συνεργατικά έργα και τους κωδικούς τους καθώς και εργαστήρια για τη συνεισφορά σε περιεχόμενο και την επεξεργασία μεταδεδομένων. Πέρα από τους διοργανωτές, καλεσμένοι ομιλητές ήταν επίσης: από το Wikimedia Argentina οι Diego de la Hera, η Κάτια Κερμανίδου ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Πληροφορικής καθώς και ο Senior Machine Learning Operation Engineer o Ηλίας Σαραντόπουλος.

Σε μία από τις δραστηριότητες του Ionian Wikithon 2023 παρευρέθηκαν περισσότερα από 70 άτομα εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί συνέβαλλαν ενεργά σε μεγάλο βαθμό. Την φετινή χρονιά παρατηρήθηκε βελτίωση σε 1700 λήμματα συγκριτικά με πέρυσι που είχαν βελτιωθεί μόνο 127. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν 51 καινούργια σε σχέση με την περσινή χρονιά όπου είχαν δημιουργηθεί 14 ενώ ραγδαία αύξηση σημειώθηκε και στον δείκτη ποιότητας αυτών, από 10 σε 243. Επιπροσθέτως, οι δημοσιευμένες φωτογραφίες άγγιξαν τις 82, σε σχέση με πέρυσι που ήταν 6, ενώ νέο ρεκόρ καταγράφηκε όσον αφορά τους επισκέπτες , οι οποίοι ξεπέρασαν τους 500.000, με σκοπό να θαυμάσουν τα δημιουργημένα λήμματα. Το πιο σημαντικό κατόρθωμα όμως που προήλθε από όλες τις δράσεις ήταν ο εξελληνισμός όλων των διαδικασιών της Βικιπαίδεια χωρίς να παραβληθούν και τα συνεργατικά της έργα. Για την συγκεκριμένη δράση χρειάστηκε η συνεργασία των διοργανωτών με τον Amir Aharoni, Senior Language Strategist του Wikipedia Foundation. Μέσα από αυτή τη συνεργασία αλλά και από την τεράστια προσπάθεια που επέβαλαν όσοι συμμετείχαν για πολλά 24ωρα επιτεύχθηκε η αύξηση του ποσοστού του εξελληνισμού στο 100%. Αποτέλεσμα όλης αυτής της δράσης αποτελεί πως όλοι οι επισκέπτες της δωρεάν διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, Wikipedia, που έχουν ως μητρική τους γλώσσα την ελληνική, έχουν την δυνατότητα να «μπουν» είτε από το κινητό ή tablet τους, είτε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, και να αντλήσουν πληροφορίες στην γλώσσα τους.

Κλείνοντας, η οργανωτική επιτροπή, εφόσον ολοκληρώθηκε το Ionian Wikithon 2023, απένεμε βραβεία σε όσους κατέλαβαν μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και τους φοιτητές που στήριξαν σε μεγάλο βαθμό την διαδικασία αυτή. Το Wikimedia προσέφερε χρήματα για όλες τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν.