Οι καλύτερες νομικές σχολές στην Ευρώπη και τον κόσμο για το 2022. Ανάμεσά τους και η Νομική Αθηνών!

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία εκπαίδευσης QS (Quacquarelli Symonds) αναφορικά με τα κορυφαία Εκπαιδευτικά Νομικά Ιδρύματα ανά τον κόσμο και την Ευρώπη για το 2022, προκύπτει ότι η Νομική Αθηνών κατατάσσεται στην εν λόγω λίστα για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Στόχος της έκδοσης QS World University Rankings 2022 είναι να κοινοποιεί στοιχεία και πληροφορίες προκειμένου να ενημερώνει τους αναγνώστες για τις υφιστάμενες Νομικές Σχολές που παρέχουν τις υψηλότερες εκπαιδευτικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο. Η κατάταξη στη λίστα «στηρίζεται» σε μια εκατονταβάθμια κλίμακα, η οποία αξιολογεί αυστηρά καθορισμένους παράγοντες, όπως είναι το σύνολο των βιβλιογραφικών αναφορών (citations), η εντύπωση που υπάρχει για την κάθε σχολή τόσο στους ακαδημαϊκούς, όσο και στους εργοδότες. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον δείκτη h-index*.

Επιπροσθέτως, καταδεικνύεται ότι η πλειοψηφία των περισσότερων νομικών σχολών κορυφαίου επιπέδου βρίσκεται σε χώρες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την Ευρώπη και τα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου να την «ακολουθούν» ισάξια. Ακολούθως από την επεξεργασία των στοιχείων και τη σύγκριση των αποτελεσμάτων του 2022 με εκείνα του προηγούμενου έτους, προκύπτει ότι δεν έχουν υπάρξει μεγάλες διακυμάνσεις, μιας και οι περισσότερες σχολές παραμένουν αμετάβλητες, με μικρές μόνο νέο-εισερχόμενες σχολές.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η λίστα αναφέρει μόνο τις 50 καλύτερες νομικές σχολές σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που κρίνεται ως «παράδοξο» αν σκεφτεί κανείς ότι αφήνει εκτός ορισμένα από τα καλύτερα νομικά τμήματα του κόσμου, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Science Pro, University Paris 2 Panthéon-Assas  κ.α.

Τα δέκα καλύτερα νομικά τμήματα στον κόσμο με βάση τα στοιχεία του QS για το 2022, όπως προκύπτουν από το σύνολο της βαθμολογίας που συγκέντρωσαν είναι :

  • Harvard University (99.8)
  • University of Oxford (98)
  • University of Cambridge (97.5)
  • Yale University (93.6)
  • Stanford University (91.8)
  • New York University (91.8)
  • The London School of Economics and Olitical Science (90)
  • Columbia University (89.8)
  • University of California, Berkeley (89.3)
  • University of Chicago (88.1)- Νέα προσθήκη στη λίστα

Τέλος, η Νομική Σχολή Αθηνών βρίσκεται ανάμεσα στα 300 καλύτερα νομικά τμήματα του κόσμου για έκτη χρονιά. Συγκεκριμένα, κατατάσσεται στις θέσεις 251-300 στην παγκόσμια κατάταξη και στις 121-130 στην Ευρωπαϊκή.  Όσον αφορά την Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των Νομικών Σχολών και έρχεται πρώτη στην προτίμηση που της δείχνουν οι εργοδότες.