Πανεπιστήμιο Κρήτης 

Σχολές Ηρακλείου

Η πόλη του Ηρακλείου είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης με πληθυσμό 177.064 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2021 και μαζί με την αστική περιοχή να συγκεντρώνει 211.370 κατοίκους.

Το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου περιλαμβάνει δύο σχολές ,των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας δίνοντας στους φοιτητές του την δυνατότητα δωρεάν σίτισης σε 300 φοιτητές αλλά και τη δυνατότητα στέγασης σε 296 φοιτητές στην πόλη του Ηρακλείου και 23 φοιτητές στην πόλη της Σητείας. Ένα ενδεικτικό κόστος ζωής για τους φοιτητές ως αναφορά την ενοικίαση φοιτητικών κατοικιών είναι από 230 έως και 350 ευρώ για τις κατοικίες στο κέντρο και από 150 μέχρι 260 ευρώ για τις κατοικίες κοντά στο Πανεπιστήμιο. Στις αστικές συγκοινωνίες τα φοιτητικά εισιτήρια κοστίζουν 0,60 λεπτά.

Η μεγάλη πόλη του Ηρακλείου συγκεντρώνει τους χώρους διασκέδασης στο ιστορικό της κέντρο που γεμίζει από μπαρ με ιδιαίτερη αισθητική και συγκεκραμένα ροκ μπαράκια μιας και το παρελθόν της πόλης είχε στοιχεία της ροκ σκηνής σε όλα τα μαγαζιά της.

Η εταιρία DatAnalysis με την πολυετή εμπειρία της στον χώρο της εκπαίδευσης προσφέρει υποστήριξη στους φοιτητές που επιλέγουν τις ακόλουθες σχολές.

Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ενοποιήθηκε το 2013 ενώ χωριστά το Τμήμα Μαθηματικών ιδρύθηκε το 1977 και το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ιδρύθηκε το 1999. Το πρόγραμμα σπουδών εισάγει τους φοιτητές σε δύο κατευθύνσεις των Μαθηματικών και των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών με σκοπό τη δημιουργία ενός μαθηματικού τμήματος με διεπιστημονικό χαρακτήρα. Το Τμήμα δίνει τη δυνατότητα σε στους πτυχιούχους να συνεχίσουν τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό αλλά και διδακτορικό επίπεδο. 

Τμήμα Φυσικής 

Το Τμήμα Φυσικής έκανε δεκτούς τους πρώτους φοιτητές του το 1978 με σκοπό να εφοδιάσει τους φοιτητές στην χρήση προχωρημένων μαθηματικών εργαλείων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων αλλά και να αναπτύξει την ικανότητά τους να διατυπώνουν την σχέση μεταξύ της αιτίας και του αποτελέσματος. Το Τμήμα διαθέτει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη Mικροηλεκτρονική, Φωτονική, Λέιζερ, Eπιστήμη των υλικών, Iατρική τεχνολογία, Αστροφυσική, Διαστημική Φυσική, Περιβαλλοντικές μελέτες, Ήπιες μορφές ενέργειας, Tηλεπικοινωνίες, Yπολογιστική Eπιστήμες και προσομοιώσεις φυσικών συστημάτων.

Τμήμα Βιολογίας 

Το Τμήμα Βιολογίας ιδρύθηκε το 1981 και αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της Βιολογίας. Το Τμήμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη επιστημονικής σκέψης του ανερχόμενου Βιολόγου και στην πληρότητα των γνώσεων μέσω της εκπαίδευσης. Οι κατευθύνσεις που λειτουργούν είναι δύο, οι οποίες με την ολοκλήρωση των σχετικών μαθημάτων, μίας εκ των δύο κατευθύνσεων, αναφέρονται στο πτυχίο αποφοίτησης του Τμήματος Βιολογίας. Το Τμήμα διαθέτει και μεταπτυχιακά προγράμματα στη Μοριακή Βιολογία και Βιοϊατρική, Περιβαλλοντική Βιολογία – Διαχείριση Χερσαίων και Θαλάσσιων Πόρων, Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογία Φυτών και στην Πρωτεϊνική Βιοτεχνολογία.

Τμήμα Χημείας

Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδρύθηκε το1985 με τους πρώτους φοιτητές να γίνονται δεκτοί την ίδια χρονιά μαζί με τους πρώτους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Στόχος του Τμήματος είναι η άρτια εκπαίδευση και έρευνα με υψηλό επίπεδο στην ερευνητική εργασία. Η συνεργασία του Τμήματος με τη βιομηχανία και τον δημόσιο τομέα αποτελεί μεγάλο κίνητρο για την αριστεία στην έρευνα αλλά και τη διδασκαλία.

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών 

Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ξεκίνησε την λειτουργία του το 1984 με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών να ξεκινά το 1985. Στόχος του είναι ο συνδυασμός των γνώσεων με έντονο ενδιαφέρον στην εργαστηριακή εκπαίδευση των σύγχρονων αντιλήψεων της Επιστήμης και της Τεχνολογίας των Υπολογιστών, της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Το Τμήμα διαθέτει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, παρέχοντας υποτροφίες στους φοιτητές αλλά και την κατάλληλη διδασκαλία της Πληροφορικής ώστε οι απόφοιτοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επαγγελματικής απασχόλησης στην βιομηχανία, στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς.  

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών  ξεκίνησε να λειτουργεί το 2001 και ρόλος του είναι η εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος ώστε να αναπτύσσουν την ποικιλία υλικών που χρειάζονται στην παραγωγή των προϊόντων της σύγχρονης τεχνολογικής εποχής. Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν δικαίωμα εργασίας σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς παραγωγής τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, ως επιστήμονες σε οργανισμούς, ως ερευνητές σε Πανεπιστήμια και ως πραγματογνώμονες  σε θέματα Επιστήμης των Υλικών.

Σχολή Επιστήμων Υγείας

Τμήμα Ιατρικής

Το  Τμήμα Ιατρικής ξεκίνησε την λειτουργία του το 1984-1985, δημιουργώντας τομείς στην Ιατρική Σχολή. Οι τομείς αυτοί είναι Ακτινολογίας, Βασικών Ιατρικών Επιστημόνων, Εργαστηριακής Ιατρικής, Κοινωνικής Ιατρικής, Μητέρας – Παιδιού, Μορφολογίας, Νευρολογίας και Αισθητήριων Οργάνων, Παθολογίας, Χειρουργικής, Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς. Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ξεκίνησαν το 2003-2004 και λειτουργούν μέχρι και σήμερα για την παροχή υψηλής εκπαίδευσης σε ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων.