Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σχολές Ρεθύμνου

Το Ρέθυμνο είναι έδρα ομώνυμης κοινότητας, Δήμου και Περιφερειακής Ενότητας της Κρήτης με πληθυσμό 55.636 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2022.

Το Πανεπιστήμιο προσφέρει Φοιτητική Κατοικία εντός της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης μαζί με το Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» για την στέγαση των φοιτητών του. Οι τιμές στα ενοίκια για γκαρσονιέρες κυμαίνονται στα 280 μέχρι και 350 ευρώ ανάλογα την περιοχή, την κατάσταση της κατοικίας και την επίπλωση της.

Το νησί της Κρήτης φημίζεται για την ομορφιά, τη ζωντάνια και τη νυχτερινή ζωή της. Το Ρέθυμνο έχει δημοφιλή τουριστικά θέρετρα όπως η Αγία Γαλήνη και η Πλακιά καθώς μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, beach bars, clubs που μπορεί κάθε φοιτητής να επισκεφτεί για την διασκέδασή του. 

Η εταιρία DatAnalysis με την πολυετή εμπειρία της στον χώρο της εκπαίδευσης προσφέρει υποστήριξη στους φοιτητές που επιλέγουν τις ακόλουθες σχολές.

Φιλοσοφική Σχολή

Τμήμα Φιλολογίας

Το Τμήμα Φιλολογίας ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό να καλλιεργήσει και να προάγει επιστήμονες καταρτισμένους με θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση στα πεδία της Φιλολογίας. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος έχουν το δικαίωμα να απασχοληθούν σε δημόσια και ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, ως εκπαιδευτές ΙΕΚ, ΚΕΚ, αλλά και σε σχολές του ΟΑΕΔ, της ΝΕΛΕ, σε Βιβλιοθήκες και Αρχεία, στα ΜΜΕ, σε εκδοτικούς οίκους και οργανισμούς, σε ερευνητικά κέντρα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε θεατρικούς οργανισμούς.

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας λειτουργεί ως αυτόνομο Τμήμα της Φιλολογικής Σχολής από το έτος 1983-1984. Στόχος του είναι η εκμάθηση της διαδικασίας επιλογής βιβλιογραφίας ώστε η διδασκαλία και η έρευνα της ιστορίας και αρχαιολογίας στην Ελλάδα να συμπορεύεται με τις μεθοδολογικές και θεωρητικές αναζητήσεις των πιο έγκυρων ξένων Πανεπιστημίων.  

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του το έτος 1977-1978 με στόχο τη μελέτη της Φιλοσοφίας και των Κοινωνικών Επιστημών και εστίαση στην έρευνα και την διδασκαλία αυτών των πεδίων. Οι πτυχιούχοι λαμβάνοντας την παιδεία στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες με εκπαίδευση σε διάφορους μεθόδους εργασίας έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σχολή Επιστημών Αγωγής

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 1983 και ξεκίνησε την λειτουργία του το έτος 1984-1985. Η αποστολή του Τμήματος είναι να καλλιεργήσει και να προάγει την Παιδαγωγική Επιστήμη μέσα από την διδασκαλία και την έρευνα σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο της επιστήμης, να προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια στους σπουδαστές του για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και αποκατάσταση. 

Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης ξεκίνησε την λειτουργία του το έτος 1987-1988 με αποστολή του να καλλιεργεί τις Παιδαγωγικές Επιστήμες με διδασκαλία και έρευνα προσφέροντας στον απόφοιτο της σχολής τα απαραίτητα εφόδια για την άρτια κατάρτιση στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

Τμήμα Κοινωνιολογίας

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας ιδρύθηκε το 1984 και άρχισε να λειτουργεί το έτος 1987-1988 με κύριο στόχο του την να εφοδιάσει τον φοιτητή με τα θεωρητικά αντικείμενα μελέτης της κοινωνιολογίας και να δημιουργήσει επιστήμονες ικανούς στην αξιοποίηση εμπειρικών μεθόδων της κοινωνιολογικής έρευνας. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να εργαστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αντικείμενα που αφορούν την έρευνα, τον σχεδιασμό και τις εφαρμογές προγραμμάτων εθνικής, περιφερειακής και εθνικής ανάπτυξης και την υλοποίηση συναφών προγραμμάτων, διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και λειτουργίας τυπικών ή άτυπων οργανώσεων και δικτύων.

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών 

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ιδρύθηκε το 1987 με στόχο την έρευνα και διδασκαλία σε υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο. Το Τμήμα προσφέρει στον φοιτητή εξαιρετικές προοπτικές απασχόλησης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και σε χώρους όπως της διοίκησης επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικής, τραπεζικής και συμβουλευτικών οικονομικών υπηρεσιών. Οι απόφοιτοι, επίσης, κατά κανόνα γίνονται δεκτοί σε υψηλά μεταπτυχιακά προγράμματα διεθνώς στην εξελιγμένη οικονομική ανάλυση αλλά και σε εφαρμοσμένες κατευθύνσεις.

Τμήμα Ψυχολογίας

Το Τμήμα Ψυχολογίας ιδρύθηκε το 1984 και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1987-1988 με 40 φοιτητές. Το Τμήμα έχει ως αποστολή να προάγει πτυχιούχους ικανούς να κατανοήσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο χώρο της ψυχολογίας και να καλλιεργήσουν την κρητική αξιολόγηση δεδομένων της επιστήμης της ψυχολογίας. Οι πτυχιούχοι έχουν την δυνατότητα ενασχόλησης σε επιστημονικές περιοχές, την εκπαίδευση, την ειδική αγωγή, τους ανθρώπινους πόρους , το μάρκετινγκ κ.α. μετά από μια απαραίτητη εκπαίδευση.

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης άρχισε την λειτουργία του το 1999 με σκοπό να προάγει την έρευνα και τη διδασκαλία στο πεδίο της πολιτικής επιστήμης. Αποστολή του είναι η εκπαίδευση των ανερχόμενων πολιτικών επιστημόνων στις απαιτήσεις γνώσεων και στην πραγμάτευση πολιτικών φαινομένων σε εθνικό, υπερεθνικό και διεθνές επίπεδο. Το Τμήμα, επίσης, λειτουργεί και ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Πολιτικό Σύστημα και Δημόσιες Πολιτικές».