Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τμήματα στον Βόλο

Όλες οι σχολές έχουν απαιτήσεις! Σε όλες τις σχολές ο κάθε φοιτητής ξεχωριστά θα δώσει τον αγώνα του για την εξέλιξη του νου αλλά και της ψυχής του. Έτσι λοιπόν και οι σχολές του Βόλου είναι και αυτές απαιτητικές και χρειάζονται κόπο αλλά και τον απαραίτητο χρόνο αφιέρωσης του φοιτητή στα φοιτητικά του καθήκοντα.

Η εταιρία DatAnalysis με την πολυετή ενασχόληση της με τον χώρο της εκπαίδευσης προσφέρει υποστήριξη στους φοιτητές που επιλέγουν τις συγκεκριμένες σχολές.

Ο Βόλος είναι πόλη της Θεσσαλίας με πληθυσμό 125.248 μόνιμους κατοίκους. Ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022  ανήλθε σε 2.018, ενώ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 μειώθηκε στους 1.872 εισακτέους. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στηρίζει μεταπτυχιακούς φοιτητές με τη μορφή χορήγησης Υποτροφιών από τον Σύλλογο Θεσσαλών «Ασκληπιός» και τον Σύλλογο Μαγνησίας «Αργοναύτες» της Νέας Υόρκης για το 2022. Επιπρόσθετα, Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει στην πόλη του Βόλου Φοιτητική Εστία, δυναμικότητας σαράντα (40) μονόκλινων δωματίων. Γίνονται δεκτοί μόνο πρωτοετείς προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου, που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας των οικογενειών τους και για ένα (1) ακαδημαϊκό έτος.

Πολυτεχνική Σχολή 

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί το 1999. Το πρόγραμμα σπουδών για τους προπτυχιακούς φοιτητές είναι 5 έτη και αυτό για να διαμορφώσει το Τμήμα καταρτισμένους τεχνικά αρχιτέκτονες με διευρυμένες δυνατότητες κατανόησης του αρχαιολογικού σχεδιασμού. Το Τμήμα προσφέρει τρία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών αλλά και διδακτορικές σπουδές.  

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ιδρύθηκε το 2000 ως τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνίας και Δικτύων και αργότερα το 2003 μετονομάστηκε ως  Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι 5ετές όπως κάθε Πολυτεχνικής Σχολής και προφέρονται τρία Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών αλλά υπάρχει παράλληλα και η δυνατότητα Διδακτορικών Σπουδών.   

Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξη ξεκίνησε την λειτουργία του το 1989.  Το Τμήμα προσφέρει προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών πενταετούς φοίτησης, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών τριών εξαμήνων για την πλήρη φοίτηση και πέντε εξαμήνων για την μερική φοίτηση, ένα ελληνογαλλικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και διδακτορικό δίπλωμα.

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ιδρύθηκε το 1985 και το ακαδημαϊκό έτος 1990-1991 δέχθηκε τους πρώτους εισακτέους. Η νομοθεσία για τους Μηχανολόγους Μηχανικούς δίνει επαγγελματικά δικαιώματα για μελέτες και επίβλεψη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όπως και την εγγραφή στο μητρώο Μελετητών και Κατασκευαστών. Ο συνδυασμός της ειδίκευσης των κατευθύνσεων και της πρακτικής άσκησης από τους φοιτητές δημιουργεί αποφοίτους ικανούς για εργασία σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και επιχειρήσεων.

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών  

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ιδρύθηκε το 1993 με τους πρώτους φοιτητές να εισέρχονται κατά το έτος 1994-1995. Στόχοι του τμήματος είναι να διαμορφωθεί ένα προφίλ αποφοίτου με τα απαραίτητα προσόντα του αντικειμένου για τις υψηλές απαιτήσεις της επαγγελματική τους δραστηριότητα αργότερα. Το τμήμα προωθεί τη συνεργασία μεταξύ ομώνυμων τμημάτων στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, σαφώς και εφαρμοσμένη έρευνα με διεθνή αναγνώριση.

Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 1985 και ξεκίνησε να δέχεται τους φοιτητές του το έτος 1988-1989. Η ισχύουσα νομοθεσία για το Τμήμα θέλει να καλλιεργεί τις παιδαγωγικές επιστήμες με εφαρμοσμένη έρευνα και διδασκαλία, να προσφέρει στους αποφοίτους τα απαραίτητα εφόδια που θα χρειαστούν για την έχουν μία άρτια επαγγελματική σταδιοδρομία αλλά να έχουν και την ευχέρεια να αντιμετωπίσουν προβλήματα παιδαγωγικών ζητημάτων.

Τμήμα Ειδικής Αγωγής

Το Τμήμα Ειδικής Αγωγής ιδρύθηκε το 1993 με τους πρώτους εισαχθέντες να μπαίνουν το 1998 και είναι το μόνο Παιδαγωγικό Τμήμα στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στον χώρο ειδικής αγωγής. Στόχος του Τμήματος είναι να δημιουργήσει Παιδαγωγούς που να επανδρώνουν τις δομές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Το Τμήμα δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές να καταρτιστούν σε διάφορες κατηγορίες στην εκπαίδευση αλλά και σε Μεταπτυχιακές Σπουδές.

Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει σαν αποστολή του τη διδασκαλία και την έρευνα γύρω από περίοδο της προσχολικής ηλικίας όπου το παιδί διαμορφώνει την προσωπικότητά του και υποχρεώνει τους φοιτητές να ανακαλύπτουν τις πιο πρόσφορες, δημιουργικές και νεότερες μεθόδους που προάγουν την γνώση και βοηθούν στη εξειδίκευση των αποφοίτων σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους.

Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών

Το Τμήμα Γλωσσικών και Διαπροσωπικών Σπουδών ιδρύθηκε το 2019 και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το ίδιο έτος 2019-2020. Η επιτακτική εκπαίδευση σε γλώσσες και πολιτισμούς καλύπτεται από το Τμήμα με ένα πρόγραμμα σπουδών που συνδυάζει την γλωσσική και πολιτισμική εκπαίδευση και τις διεθνικές σπουδές με ζητήματα σύγκρισης της ιστορίας και λογοτεχνίας, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και εργασίας σε διεθνικά περιβάλλοντα.

Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας έχει ως σκοπό την κατάρτιση επιστημόνων με προοπτική σε θέματα των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών όπως και την προετοιμασία τους για τη σύγχρονη, μοντέρνα έρευνα. Δίνει την δυνατότητα στους αποφοίτους του να ορίσουν την Μέση Εκπαίδευση ως διδακτικό προσωπικό ειδικευμένο στην διδασκαλία της ιστορίας και των κοινωνικών επιστημών, τις επιχειρήσεις παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού όπως και τα ΜΜΕ. Το Τμήμα παρέχει ειδίκευση επιλέγοντας τρεις κατευθύνσεις, οι οποίες είναι Ιστορικοί, Αρχαιολόγοι και Κοινωνικοί Ανθρωπολόγοι.

Τμήμα Πολιτισμού Και Δημιουργικών Μέσων Και Βιομηχανιών

Το Τμήμα Πολιτισμού Και Δημιουργικών Μέσων Και Βιομηχανιών ιδρύθηκε το 2019 και δέχτηκε τους φοιτητές του το ίδιο έτος 2019-2020. Σκοπός του Τμήματος είναι να εκπαιδεύσει τους φοιτητές του ώστε να συνδυάζουν την θεωρητική και ανθρωπιστική παιδεία με ειδίκευση σε εφαρμοσμένες πρακτικές πολιτισμικής παραγωγής αλλά και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της διεθνώς δημιουργικής οικονομίας.

Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ιδρύθηκε το 1999 και λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 1999. Σκοπός του ΤΟΕ είναι διαμορφώσει επιστήμονες ικανούς να στην εξέλιξη της οικονομικής θεωρίας και των εφαρμογών της θεωρίας στην οικονομική πολιτική του κράτους και στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Σχολή Γεωπονικών Επιστημών

Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας Και Υδάτινου Περιβάλλοντος

Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος ιδρύθηκε για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες στην εκπαίδευση όσον αφορά την επιστήμη της Ιχθυολογίας. Σκοπός του Προγράμματος Σπουδών είναι η εκπαίδευση των φοιτητών για την μετάδοση τεχνογνωσίας και τεχνολογικών καινοτομιών σχετικά με την παραγωγή και την διαχείριση του υδάτινου οικοσυστήματος.