Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Times Higher Education (THE) World University Rankings στις 12 Οκτωβρίου 2022 κατέταξε για άλλη μία χρονιά το Ελληνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανάμεσα στα 500 κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο. Συγκεκριμένα τα δύο Πανεπιστήμια καταλαμβάνουν τις θέσεις 401-500 διεθνώς και στη συνέχεια ακολουθούν 14 Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Το ΕΚΠΑ, αποτελεί το παλαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της σύγχρονης Ελλάδας και έχει έδρα την Αθήνα. Παράλληλα, είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της χώρας.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ένα από τα σημαντικότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και έχει έδρα στο Ρέθυμνο ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις και στο Ηράκλειο Κρήτης. Βασικός στόχος του Πανεπιστημίου είναι να καταφέρει να αποτελέσει κέντρο Εκπαίδευσης για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η σημαντική θέση του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Κρήτης ανάμεσα στα 500 κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς αντανακλούν τις αδιάκοπες προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας καθώς πρόκειται για ένα συνολικό επίτευγμα των ακαδημαϊκών, των ερευνητών και των φοιτητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Αναφορικά με την κατάταξη των Ελληνικών Πανεπιστημίων η Times Higher Education (THE) World University Rankings ανακοίνωσε τα εξής αποτελέσματα:

  • ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και κατατάσσονται στις θέσεις 401-500 παγκοσμίως.
  • Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (θέσεις 501-600)
  • Έξι πανεπιστήμια: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) τα οποία τοποθετούνται στις θέσεις 801-1.000 παγκοσμίως.
  • Το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέσεις 1.001-1.200)
  • Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (θέσεις 1.201-1.500 παγκοσμίως)
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (θέσεις 1.500+ παγκοσμίως)