«Lockdown την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία διάφορων ομάδων πληθυσμού στην Ελλάδα: μία διατομεακή μελέτη»
Συνεργασία
Η DatAnalysis συνεργάστηκε με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών προκειμένου να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο η πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα επηρέασε πληθυσμούς διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων ως προς την ποιότητα ζωής τους και τα επίπεδα άγχους. Το άρθρο δημοσιεύτηκε από το Integrative Journal ofMedical Scienceshttps://mediterraneanjournals.com/index.php/ijms/article/view/447.
Περιγραφή μελέτης
Αν και η πανδημία COVID-19 πρόκειται για μία φυσική ασθένεια, τα μέτρα προστασίας που έχουν επιβληθεί σε χώρες ανά τον κόσμο για τον περιορισμό της διασποράς του ιού έχουν προκαλέσει στους πληθυσμούς την αίσθηση φόβου και άγχους. Το Ιανουάριο του 2020 επιβλήθηκαν σε πολλές χώρες στρατηγικές απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης, ενώ επίσης πολλές χώρες εφάρμοσαν περιφερειακούς και εθνικούς αποκλεισμούς. Τα περιοριστικά αυτά μέτρα και τα συναισθήματα των ατόμων επηρέασαν σημαντικά τη σωματική και κυρίως την ψυχική τους υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε έρευνα με τίτλο «COVID-19 Lockdown and its Impact on Mental Health in Various Population Groups in Greece: A Cross-Sectional Study».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:https://mediterraneanjournals.com/index.php/ijms/article/view/447
Μέθοδος-Δείγμα
Δείγμα της έρευνα αποτέλεσαν συνολικά 575 άτομα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο από 20 Απριλίου έως και 4 Μαΐου 2020. Το ερωτηματολόγιο ήταν διαθέσιμο μέσα από διάφορες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Συνολικά αποτελούνταν από 24 ερωτήσεις, οι οποίες χωρίζονται σε τρία ευρύτερα μέρη. Στο πρώτο μέρος οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, όπως είναι το φύλο τους, η ηλικία, ο τόπος κατοικίας, η εκπαίδευση και η εργασιακή και οικονομική τους κατάσταση πριν και μετά την καραντίνα. Το δεύτερο μέρος αποτελούνταν από ερωτήσεις σχετικά με τις πρακτικές και τις αντιλήψεις των ερωτηθέντων απέναντι στην πανδημία, και το τρίτο μέρος από τα εργαλεία WHO-5 και GAD-7,τα οποία μετρούσαν αντίστοιχα την ποιότητα ζωής και τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων.
Στατιστική Ανάλυση
Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από τα ερωτηματολόγια πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο SPSS for Windows v.24.0. Ο έλεγχος της διαφοράς ανάμεσα στις κατηγορικές μεταβλητές πραγματοποιήθηκε με τον έλεγχο χ2 και το επίπεδο σημαντικότητας τέθηκε στο 0.05. Η κανονικότητα των μεταβλητών ελέγχθηκε με τη μέθοδο Kolmogorov-Smirnov και δεν απορρίφθηκε καμία υπόθεση, διασφαλίζοντας την επάρκεια παραμετρικών δοκιμών.
Αποτελέσματα
Μερικοί από τους παράγοντες που έχουν θετική επίδραση στην ευημερία και το άγχος των ατόμων είναι το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο και εισόδημα, το αίσθημα αισιοδοξίας και η σπάνια εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Αντίθετα, τα άτομα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, μυοσκελετικό πόνο και αισθήματα κατάθλιψης και στρες, παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά ευημερίας και υψηλότερα άγχους. Μία συνολική εικόνα του πληθυσμού δείχνει πως κατά το lockdown τα επίπεδα ποιότητας ζωής των ανθρώπων είναι αρκετά χαμηλά και τα επίπεδα άγχους τους είναι μέτρια.
Λέξεις-κλειδιά: COVID-19, Lockdown, WHO-5, GAD-7