Ιωάννινα- Κακαβιά: Το έργο υλοποιείται!

 

Η αναγκαιότητα της κατασκευής του οδικού άξονα Ιωαννίνων – Κακαβιάς αποτελούσε εδώ και χρόνια διακαή πόθο του πληθυσμού της Ηπείρου. Τα οφέλη του συγκεκριμένου έργου τονίζονται διαρκώς και αφορούν όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρη την χώρα. Ενδεικτικά, από την κατασκευή του έργου:

  • Θα ενισχυθεί ο τουριστικός και οικονομικός τομέας της ευρύτερης περιοχής
  • Το κόστος και ο χρόνος του ταξιδιού από τα Ιωάννινα μέχρι τα σύνορα και αντίστροφα θα μειωθεί σημαντικά
  • Ο δρόμος θα είναι ασφαλέστερος για τους οδηγούς συγκριτικά με αυτόν που επικρατεί έως σήμερα
  • ο δρόμος θα αποτελέσει σκέλος του Διευρωπαϊκού Άξονα και θα ενώσει με αυτόν τον τρόπο την Μεσσηνία με την Κεντρική Ευρώπη.

Η στατιστική μελέτη που διενέργησε η DatAnalysis για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων, από δεδομένα που αντλήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, ανέδειξε σημαντικά αποτελέσματα, που δικαιολογούν την άμεση υλοποίηση του έργου. Με άλλα λόγια θα μπορούσε να ειπωθεί πως η συγκεκριμένη μελέτη μετέφρασε τον οδικό άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς σε αριθμούς. Περισσότερα για την μελέτη, μπορείτε να διαβάσετε στον διπλανό σύνδεσμο: https://ypodomes.com/ioannina-kakavia-simantiki-ayxisi-sto-synoriako-perasma-tin-exaetia-2013-2019/

Αποτελέσματα Μελέτης

Για τα ακόλουθα αποτελέσματα, αναφέρεται πως στα διαγράμματα απεικονίζονται το πλήθος των οχημάτων ανά μήνα, που διέρχονται από τους αντίστοιχους διασυνοριακούς σταθμούς.

Είσοδος ΙΧΕ από Κακαβιά

Η είσοδος των ΙΧΕ από την Αλβανία, μέσω Κακαβιάς, για τη χρονική περίοδο 2014-2020 αυξήθηκε κατά 25%.

Είσοδος Κενών και Έξοδος Εμφόρτων

Από το παρακάτω γράφημα γίνεται εμφανής η τάση να εισέρχονται κενά Φ/Γ και να εξέρχονται έμφορτα, μέσω του διασυνοριακού σταθμούς της Κακαβιάς.

Έξοδος ΙΧΕ από Ελλάδα

Αναφορικά με την έξοδο των Ι.Χ.Ε. από τη χώρα, παρουσιάζεται αύξηση της τάξης του 19.8%, στο μέσο όρο των Ι.Χ.Ε. που εξέρχονται από τη χώρα μέσω του διασυνοριακού σταθμού της Κακαβιάς.

Οδικές αφίξεις στην Κακαβιά και στην Κρυσταλλοπηγή

Οι αφίξεις στο συνοριακό σταθμό Κακαβιάς σημειώνουν αύξηση 30% κατά τα έτη 2013-2019, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο αριθμό αφίξεων που καταγράφεται στο συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής και ο οποίος εμφανίζει πτώση περίπου 20%, τα αντίστοιχα έτη.

Συμπέρασμα

Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι ισχυρά ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του έργου.

Κατάληξη

Με βάση τα παραπάνω, ο υπουργός μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε στις 27 Νοεμβρίου 2021 την υλοποίηση του έργου με συγκεκριμένη χρηματοδότηση και με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο επόμενο έτος και τόνισε τη σημαντικότητα του έργου χαρακτηρίζοντάς το ως «εθνικής σημασίας».
Ακόμη, ο υπουργός προανήγγειλε πως ο δρόμος θα είναι ένας ασφαλές αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας, ενώ στάθηκε στο γεγονός πως το εν λόγω έργο δε θα επιδράσει θετικά μόνο στην τοπική κοινωνία και θα διευκολύνει απομονωμένες περιοχές, αλλά θα ωφελήσει ολόκληρη την Ελλάδα.
Γίνεται αντιληπτό πως το πολυπόθητο έργο του οδικού άξονα Ιωαννίνων – Κακαβιάς παίρνει «σάρκα και οστά»!
Ένα αποτέλεσμα που με τη συμμετοχή μας σε αυτήν την συλλογική προσπάθεια μας καθιστά ιδιαίτερα περήφανους!


Η ερευνητική ομάδα της DatAnalysis