Κλίμακα ασιατικής ταυτότητας [AAI-12]
Ανάλυση κλίμακας
Η “κλίμακα ασιατικής ταυτότητας” είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία και την κοινωνιολογία για να μελετήσει την ασιατική ταυτότητα και τη συσχέτισή της με τις ατομικές και κοινωνικές παραμέτρους. Συνήθως χρησιμοποιείται σε έρευνες που ασχολούνται με τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις των ατόμων που ανήκουν σε ασιατικές κοινότητες. Η κλίμακα αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ερωτήσεις που αφορούν τις προσωπικές αντιλήψεις και εμπειρίες σχετικά με την κουλτούρα, τη γλώσσα, την οικογένεια, τις παραδόσεις, την ιστορία και άλλες πτυχές της ασιατικής ταυτότητας. Η χρήση αυτής της κλίμακας μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ασιατική ταυτότητα σε διαφορετικά πλαίσια, όπως στην εκπαίδευση, την ψυχική υγεία, τις κοινωνικές σχέσεις και την προσαρμογή σε νέες κοινότητες ή περιβάλλοντα. Ωστόσο, όπως και με οποιαδήποτε κλίμακα, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η πολυπλοκότητα της ασιατικής ταυτότητας και οι πιθανές παραμέτρους που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της μέτρησης.
Στόχος
Ο βασικός στόχος της “κλίμακας ασιατικής ταυτότητας” είναι η μέτρηση και η κατανόηση της ασιατικής ταυτότητας σε διάφορα πλαίσια και περιβάλλοντα. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει τις αντιλήψεις, τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τις εμπειρίες που σχετίζονται με την ασιατική κουλτούρα, την ιστορία, τη γλώσσα, την οικογένεια και άλλες πτυχές της ασιατικής κοινότητας. Μέσω αυτής της κλίμακας, οι ερευνητές, οι κλινικοί ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναλύσουν πώς η ασιατική ταυτότητα επηρεάζει τη συμπεριφορά, τις σχέσεις, την ψυχική υγεία και άλλες πτυχές της ζωής του ατόμου. Έτσι, ο στόχος της κλίμακας είναι να δώσει ένα πλαίσιο για την κατανόηση και την ανάλυση της ασιατικής ταυτότητας και των συναφών παραμέτρων.
Βαθμονόμηση κλίμακας
Η κλίμακα AAI-12 αποτελείται από 12 στοιχεία τα οποία απαντιούνται με τα εξής:
1=Διαφωνώ κάθετα, 2=Διαφωνώ, 3=Ούτε διαφωνώ ούτε συμφωνώ, 4=Συμφωνώ, 5=Συμφωνώ απόλυτα
Βιβλιογραφία
Oyserman‚ D.‚ & Sakamoto‚ I. (1997). Being Asian American: Identity‚ cultural constructs‚ and stereotype perception‚The Journal of Applied Behavioral Science‚ 33‚ 435-453.
Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση την παραπάνω κλίμακα, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!