Acceptance and Action Questionnaire – Stigma [AAQ-S-21]

Ερωτηματολόγιο αποδοχής και δράσης – στίγμα [ΕΑΔ-Σ-21]

 

Σκοπός Ερωτηματολογίου

Βασικός σκοπός του ερωτηματολογίου [AAQ-S-21] αποτελεί η μέτρηση της ψυχολογικής ευελιξίας/ευκαμψίας απέναντι σε σκέψεις σχετικές με το στίγμα.

Ανάλυση Ερωτηματολογίου

Το AAQ-S-21 κατασκευάστηκε από τον Levin και τους συνεργάτες του το 2014. Επίσης, περιλαμβάνει δύο υποκλίμακες (ψυχολογική ευελιξία και ψυχολογική ανελαστικότητα), οι οποίες μπορούν να αναλυθούν χωριστά ή να συνδυαστούν σε μια συνολική βαθμολογία.

Βαθμολόγηση Ερωτήσεων

Τα στοιχεία έχουν διαμορφωθεί με όρους γενικών αξιολογήσεων, κρίσεων και προκατειλημμένων σκέψεων απέναντι σε άλλους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το εν λόγω ερευνητικό εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση του στίγματος απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ομάδων. Οι επιλογές απάντησης των στοιχείων δίνονται σε 7-βάθμια κλίμακα από το 1 (ποτέ δεν ισχύει) έως το 7 (πάντα ισχύει).

Στατιστική Ανάλυση

Η συνολική βαθμολογία του AAQ-S-21 μπορεί να προκύψει εφόσον έχει προηγηθεί αντιστροφή των στοιχείων της υποκλίμακας ψυχολογικής ευελιξίας. Οι υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν λιγότερη ευελιξία με τις σκέψεις που δημιουργούνται σχετικά με το στίγμα.

Εγκυρότητα Ερωτηματολογίου

Η κατασκευαστική εγκυρότητα των υποκλιμάκων και της συνολικής βαθμολογίας του AAQ-S εξετάστηκε με τη διερεύνηση της σχέσης τους με τις μετρήσεις της γενικής ψυχολογικής ευελιξίας και του στίγματος. Το AAQ-S συσχετίστηκε σημαντικά με τις μετρήσεις που σχετίζονται με το στίγμα με συντελεστές που κυμαίνονταν μεταξύ 0,23 και 0,43.

Αξιοπιστία Ερωτηματολογίου

Η κλίμακα AAQ-S έχει επαρκή εσωτερική συνοχή (άλφα του Cronbach = 0,84). Γενικά, το AAQ-S παρέχει μια αξιόπιστη και έγκυρη μέτρηση της ψυχολογικής ευελιξίας/ευκαμψίας σε σχέση με το στίγμα.

 

Βιβλιογραφία

Ξένη Βιβλιογραφία

Levin, M. E., Luoma, J. B., Lillis, J., Hayes, S. C., & Vilardaga, R. (2014). The Acceptance and Action Questionnaire–Stigma (AAQ-S): Developing a measure of psychological flexibility with stigmatizing thoughts. Journal of contextual behavioral science, 3(1), 21-26.

Λέξεις κλειδιά:

Ερωτηματολόγιο, εξέταση, τέστ, μελέτη, έρευνα, αξιοπιστία, εγκυρότητα