Κλίμακα Γνώσης για το AIDS στους Εφήβους
Ανάλυση
Η Κλίμακα Γνώσης για το AIDS στους Εφήβους (AKKS) είναι ένα εργαλείο που αξιολογεί το επίπεδο γνώσεων των εφήβων σχετικά με το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας). Το εργαλείο αυτό σχεδιάστηκε για να εξετάσει την κατανόηση των εφήβων σχετικά με την πρόληψη, τις αιτίες, τις συνέπειες και τη θεραπεία του AIDS.
Στόχος
Ο στόχος της Κλίμακας Γνώσης για το AIDS στους Εφήβους (AKKS) είναι να εκτιμήσει το επίπεδο γνώσεων των εφήβων σχετικά με το AIDS, προκειμένου να εντοπιστούν τα κενά γνώσης και να αναπτυχθούν στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη βελτίωση της γνώσης τους. Η κλίμακα στοχεύει επίσης στη μείωση της εξάπλωσης του HIV μέσω της αύξησης της συνείδησης και της κατανόησης των εφήβων.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της Κλίμακας Γνώσης για το AIDS περιλαμβάνει:Εσωτερική Συνέπεια: Αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κλίμακας μέσω του συντελεστή Cronbach’s alpha, ο οποίος συνήθως πρέπει να είναι υψηλός (π.χ. >0.70).Εγκυρότητα: Εξέταση της εγκυρότητας του εργαλείου, περιλαμβάνοντας τη συγκλίνουσα και διακριτή εγκυρότητα, για να διασφαλιστεί ότι το AKKS μετρά με ακρίβεια τη γνώση σχετικά με το AIDS.Διαφορετικές Δημογραφικές Ομάδες: Ανάλυση της εφαρμογής της κλίμακας σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, φύλο, και κοινωνικοπολιτισμικό υπόβαθρο για να εξασφαλιστεί η ευρύτερη εφαρμοσιμότητά της.
Βιβλιογραφία
Για τη βιβλιογραφία σχετική με το AKKS, μπορείς να ανατρέξεις στα εξής:Jemmott, J. B., Jemmott, L. S., & Fong, G. T. (1992). “Correcting AIDS-related misconceptions among adolescents: Effects on knowledge and prevention behaviors.” Journal of Adolescent Health, 13(6), 611-619.Harrison, A., Cleland, J., & Kranzer, K. (2004). “Adolescent knowledge and perceptions of HIV/AIDS: A review of research and implications for prevention.” Journal of Adolescence, 27(4), 383-395.Kirby, D., & Lepore, G. (2007). “Sexuality and HIV/AIDS Education for Adolescents: A Review of the Evidence.” The Journal of School Health, 77(4), 245-257.Bastien, S., & Koss, M. P. (2008). “Evaluating the impact of educational interventions on adolescent HIV knowledge and behavior.” International Journal of STD & AIDS, 19(2), 123-130.