Αξιολόγηση ανησυχιών για εφήβους 

 

Ανάλυση: Η ανάλυση του ACE περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση των δεδομένων που συλλέγονται από το εργαλείο. Με τη βοήθεια της παραγοντικής ανάλυσης και άλλων τεχνικών, οι ερευνητές μπορούν να αναγνωρίσουν τις κύριες διαστάσεις των ανησυχιών των εφήβων. Αυτές οι διαστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την ακαδημαϊκή πίεση, τα κοινωνικά άγχη, τις οικογενειακές δυσκολίες και τα ζητήματα υγείας. Η ανάλυση βοηθά επίσης στον προσδιορισμό των πιο συχνών και έντονων ανησυχιών που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι.

Στόχος: Ο στόχος του ACE είναι να προσφέρει ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς για να κατανοήσουν καλύτερα τις ανησυχίες των εφήβων. Μέσω της χρήσης του ACE, επιδιώκεται η αναγνώριση των βασικών περιοχών άγχους και ανησυχίας, ώστε να μπορούν να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν στοχευμένες παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τους εφήβους να διαχειριστούν καλύτερα τα άγχη τους και να βελτιώσουν τη συνολική τους ευημερία.

Βαθμονόμηση: Η βαθμονόμηση του ACE περιλαμβάνει τη διαδικασία της αξιολόγησης της ακρίβειας και της συνέπειας του εργαλείου. Μέσω πιλοτικών μελετών και δοκιμών σε διάφορα δείγματα εφήβων, το εργαλείο αξιολογείται για την εγκυρότητα του περιεχομένου και της δομής του. Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν τη μέτρηση της αξιοπιστίας μέσω δεικτών, όπως ο δείκτης Cronbach’s alpha, καθώς και τη διασφάλιση της σταθερότητας των αποτελεσμάτων σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και πληθυσμούς.

Βιβλιογραφία: Η βιβλιογραφία για την Αξιολόγηση Ανησυχιών για Εφήβους (ACE) περιλαμβάνει διάφορες μελέτες και άρθρα που εστιάζουν στην ανάπτυξη, την εφαρμογή και την αξιολόγηση του εργαλείου. Ορισμένες βασικές πηγές περιλαμβάνουν:Johnson, J. H., & McCutcheon, S. M. (1980). “Assessing life stress in older children and adolescents: Preliminary findings with the Life Events Checklist.” New York Academy of Sciences, 347(1), 355-366.Compas, B. E., Davis, G. E., Forsythe, C. J., & Wagner, B. M. (1987). “Assessment of major and daily stressful events during adolescence: The adolescent perceived events scale.” Journal of Consulting and Clinical Psychology, 55(4), 534-541., M., Kazdin, A. E. (1980). Handbook of Clinical Behavior Therapy with Children and Adolescents. New York: Plenum Press.