Όργανο Σχέσεων με Συνομήλικους Εφήβους
Περιγραφή
Το Adolescent Peer Relations Instrument (APRI) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που αναπτύχθηκε για την αξιολόγηση των σχέσεων και των αλληλεπιδράσεων των εφήβων με τους συνομηλίκους τους. Το APRI εξετάζει διάφορες διαστάσεις των σχέσεων με τους συνομηλίκους, συμπεριλαμβανομένων των θετικών και αρνητικών αλληλεπιδράσεων, της φιλίας, της κοινωνικής υποστήριξης και της επιθετικότητας.
Στόχος
Ο στόχος του APRI είναι να μετρήσει την ποιότητα και τη φύση των σχέσεων των εφήβων με τους συνομηλίκους τους. Αυτή η μέτρηση μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των κοινωνικών δυναμικών που επηρεάζουν την ανάπτυξη των εφήβων και να εντοπίσει παράγοντες που συμβάλλουν στην ψυχική υγεία και την κοινωνική ευεξία. Τα αποτελέσματα από το APRI μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, συμβούλους και ερευνητές για την ανάπτυξη παρεμβάσεων που προωθούν τις υγιείς κοινωνικές σχέσεις και μειώνουν τα περιστατικά εκφοβισμού και επιθετικότητας.
Ανάλυση
Το APRI περιλαμβάνει μια σειρά από δηλώσεις που αξιολογούν διάφορες πτυχές των σχέσεων με τους συνομηλίκους. Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε δηλώσεις χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert (π.χ. από 1 = Ποτέ έως 5 = Πάντα).
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων περιλαμβάνει:
Υπολογισμός Σκορ: Οι απαντήσεις αθροίζονται για κάθε διάσταση για να υπολογιστούν τα συνολικά σκορ.
Ερμηνεία Σκορ: Τα σκορ συγκρίνονται με κανονιστικά δεδομένα για να καθοριστεί το επίπεδο της ποιότητας και της φύσης των σχέσεων των εφήβων με τους συνομηλίκους τους. Υψηλότερα σκορ στις θετικές διαστάσεις υποδηλώνουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις, ενώ υψηλότερα σκορ στις αρνητικές διαστάσεις υποδηλώνουν μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις.
Στατιστική Ανάλυση: Περαιτέρω ανάλυση μπορεί να πραγματοποιηθεί για να διερευνηθούν οι σχέσεις μεταξύ των διαστάσεων των σχέσεων με τους συνομηλίκους και άλλων παραγόντων, όπως η ψυχική υγεία, η ακαδημαϊκή επίδοση και η οικογενειακή υποστήριξη.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του APRI πραγματοποιείται μέσω μελετών σε μεγάλα και διαφοροποιημένα δείγματα εφήβων για να καθοριστούν τα κανονιστικά δεδομένα και να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητα του εργαλείου. Οι βαθμολογίες τυποποιούνται ώστε να επιτρέπουν την αξιόπιστη σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών και υποομάδων.
Βιβλιογραφία
Rigby, K., & Slee, P. T. (1993). “Dimensions of interpersonal relation among Australian children and implications for psychological well-being.” Journal of Social Psychology, 133(1), 33-42.
Olweus, D. (1993). “Bullying at school: What we know and what we can do.” Blackwell Publishing.
Smith, P. K., Morita, Y., Junger-Tas, J., Olweus, D., Catalano, R., & Slee, P. (Eds.). (1999). “The nature of school bullying: A cross-national perspective.” Routledge.
Espelage, D. L., & Swearer, S. M. (Eds.). (2004). “Bullying in American schools: A social-ecological perspective on prevention and intervention.” Lawrence Erlbaum Associates.
Crick, N. R., & Dodge, K. A. (1994). “A review and reformulation of social information-processing mechanisms in children’s social adjustment.” Psychological Bulletin, 115(1), 74-101.