Αλαμπάμα Ερωτηματολόγιο Γονέων

 

Ανάλυση: Η ανάλυση των δεδομένων από το APQ περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση των απαντήσεων των γονέων και των παιδιών. Η παραγοντική ανάλυση βοηθά στον προσδιορισμό των υποκείμενων διαστάσεων των γονικών πρακτικών. Κάθε διάσταση εξετάζεται για τη συσχέτισή της με διάφορα αποτελέσματα στα παιδιά, όπως η ακαδημαϊκή επίδοση, η κοινωνική συμπεριφορά και τα ψυχολογικά προβλήματα. Οι αναλύσεις αυτές επιτρέπουν την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συγκεκριμένες γονικές πρακτικές επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών.

Στόχος: Ο στόχος του APQ είναι να παρέχει ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο για την αξιολόγηση των γονικών πρακτικών. Μέσω της χρήσης του APQ, οι ερευνητές και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις των γονικών πρακτικών στην ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των παιδιών. Το APQ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων που προάγουν θετικές γονικές πρακτικές και μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών.

Βαθμονόμηση: Η βαθμονόμηση του APQ περιλαμβάνει τη διαδικασία αξιολόγησης της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας του εργαλείου. Η εσωτερική συνοχή των διαστάσεων του APQ, συνήθως μετρημένη με τον δείκτη Cronbach’s alpha, διασφαλίζει ότι τα στοιχεία κάθε διάστασης είναι συνεπή μεταξύ τους. Η αξιοπιστία αξιολογείται επίσης μέσω της σταθερότητας των αποτελεσμάτων σε διάφορα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, η συγκριτική εγκυρότητα αξιολογείται μέσω της σύγκρισης των αποτελεσμάτων του APQ με άλλες μετρήσεις των γονικών πρακτικών και των αποτελεσμάτων στα παιδιά.

Βιβλιογραφία: Η βιβλιογραφία για το Alabama Parenting Questionnaire (APQ) περιλαμβάνει διάφορες μελέτες και άρθρα που εστιάζουν στην ανάπτυξη, την αξιολόγηση και την εφαρμογή του εργαλείου. Ορισμένες βασικές πηγές περιλαμβάνουν:Shelton, K. K., Frick, P. J., & Wootton, J. (1996). “Assessment of parenting practices in families of elementary school-age children.” Journal of Clinical Child Psychology, 25(3), 317-329.Essau, C. A., Sasagawa, S., & Frick, P. J. (2006). “Callous-unemotional traits in community sample of adolescents.” Assessment, 13(4), 454-469.Hawes, D. J., & Dadds, M. R. (2006). “Assessing parenting practices through parent-report and direct observation during parent-training.” Journal of Child and Family Studies, 15(5), 554-567.