Κλίμακα Αμφίσημου Σεξισμού

 

Ανάλυση

Η Κλίμακα Αμφίσημου Σεξισμού (ASI) είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για την αξιολόγηση δύο βασικών μορφών σεξισμού: του πατριαρχικού σεξισμού και του προστατευτικού σεξισμού. Ο σκοπός της κλίμακας είναι να εξετάσει τις στάσεις που συνδυάζουν θετικά και αρνητικά στοιχεία σχετικά με το φύλο και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία.

Στόχος

Ο στόχος της Κλίμακας Αμφίσημου Σεξισμού (ASI) είναι να εντοπίσει και να κατανοήσει τις αντιφάσεις στις στάσεις που έχουν οι άνθρωποι απέναντι στο φύλο, εξετάζοντας τόσο αρνητικές όσο και θετικές στάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνική θέση και τις ευκαιρίες των γυναικών. Η κλίμακα βοηθά στην κατανόηση της πολυπλοκότητας του σεξισμού και τη διαχείριση στρατηγικών παρέμβασης και εκπαίδευσης για την καταπολέμηση του σεξισμού.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της Κλίμακας Αμφίσημου Σεξισμού περιλαμβάνει:Εσωτερική Συνέπεια: Αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κλίμακας μέσω του συντελεστή Cronbach’s alpha, ο οποίος συνήθως πρέπει να είναι υψηλός (π.χ. >0.70).Εγκυρότητα: Εξέταση της εγκυρότητας του εργαλείου, περιλαμβάνοντας τη συγκλίνουσα και διακριτή εγκυρότητα, για να διασφαλιστεί ότι το ASI μετρά με ακρίβεια τις στάσεις που σχετίζονται με τον αμφίσημο σεξισμό.Διαφορετικές Δημογραφικές Ομάδες: Ανάλυση της εφαρμογής της κλίμακας σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, φύλο, και πολιτισμικό υπόβαθρο για να εξασφαλιστεί η ευρύτερη εφαρμοσιμότητά της.

Βιβλιογραφία

Για τη βιβλιογραφία σχετική με το ASI, μπορείς να ανατρέξεις στα εξής:Glick, P., & Fiske, S. T. (1996). “The Ambivalent Sexism Inventory: Differentiating Hostile and Benevolent Sexism.” Journal of Personality and Social Psychology, 70(3), 491-512.Glick, P., & Fiske, S. T. (2001). “An Ambivalent Alliance: Hostile and Benevolent Sexism as Complementary Justifications for Gender Inequality.” American Psychologist, 56(2), 109-118.Glick, P., & Fiske, S. T. (2011). “Ambivalent Sexism Revisited: Status, Power, and Competition Create Ambivalence toward Women.” Psychology of Women Quarterly, 35(3), 530-535.Brescoll, V. L., & Uhlmann, E. L. (2008). “Can an Angry Woman Get Ahead? Status Conferral, Gender, and Expression of Emotion in the Workplace.” Psychological Science, 19(3), 268-275.