Κλίμακα Αναμενόμενης Σεξουαλικής Ζήλιας
Ανάλυση
Η Κλίμακα Αναμενόμενης Σεξουαλικής Ζήλιας (ASJS) είναι ένα εργαλείο που μετρά την αναμενόμενη ή προβλεπόμενη ζήλια που μπορεί να νιώσει ένα άτομο σε σχέση με τις σεξουαλικές σχέσεις του συντρόφου του. Το εργαλείο επικεντρώνεται στην αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο τα άτομα αισθάνονται ζήλια ή ανασφάλεια σε σχέση με τις σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις του συντρόφου τους με άλλους ανθρώπους.
Στόχος
Ο στόχος της Κλίμακας Αναμενόμενης Σεξουαλικής Ζήλιας (ASJS) είναι να εκτιμήσει την τάση ενός ατόμου να αισθάνεται ζήλια με βάση τις σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις του συντρόφου του με άλλους. Το εργαλείο βοηθά στην κατανόηση των συναισθηματικών και ψυχολογικών επιπτώσεων της ζήλιας στις σχέσεις, καθώς και στην ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης για τη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της Κλίμακας Αναμενόμενης Σεξουαλικής Ζήλιας περιλαμβάνει:
Εσωτερική Συνέπεια: Αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κλίμακας μέσω του συντελεστή Cronbach’s alpha, ο οποίος συνήθως πρέπει να είναι υψηλός (π.χ. >0.70).Εγκυρότητα: Εξέταση της εγκυρότητας του εργαλείου, περιλαμβάνοντας τη συγκλίνουσα και διακριτή εγκυρότητα, για να διασφαλιστεί ότι το ASJS μετρά με ακρίβεια την αναμενόμενη ζήλια.Διαφορετικές Δημογραφικές Ομάδες: Ανάλυση της εφαρμογής της κλίμακας σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, φύλο, και πολιτισμικό υπόβαθρο για να εξασφαλιστεί η ευρύτερη εφαρμοσιμότητά της.
Βιβλιογραφία
Για τη βιβλιογραφία σχετική με το ASJS, μπορείς να ανατρέξεις στα εξής:Bringle, R. G., & Luttrell, D. B. (1996). “The development and validation of the Sexual Jealousy Scale.” Journal of Social and Personal Relationships, 13(4), 547-563.Guerrero, L. K., & Andersen, P. A. (1998). “The role of jealousy in romantic relationships.” Communication Research, 25(1), 12-37.Parker, J. D., & Sweeney, A. (2004). “Jealousy and relationship satisfaction: An investigation of the role of attachment style.” Personal Relationships, 11(3), 365-381.Sbarra, D. A., & Emery, R. E. (2005). “The role of jealousy in romantic relationships: A meta-analysis of studies.” Personal Relationships, 12(4), 529-552.