Αξιολόγηση της κλίμακας αυτοαποτελεσματικότητας εισόδου στη μελέτη [ASESEW-13]
Ανάλυση
Το ερωτηματολόγιο Assessing Study Entry Self-Efficacy Scale (ASESEW-13) αποτελεί ένα εργαλείο μέτρησης της αυτοαποτελεσματικότητας των μαθητών κατά την είσοδό τους σε ένα πρόγραμμα σπουδών. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 13 ερωτήσεις που εστιάζουν σε διάφορους τομείς της ακαδημαϊκής ζωής και του τρόπου με τον οποίο οι μαθητές αισθάνονται ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις προκλήσεις. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την ικανότητα διαχείρισης του χρόνου, την αυτοπειθαρχία, την εμπιστοσύνη στις δεξιότητές τους και την προσαρμοστικότητα στις νέες ακαδημαϊκές απαιτήσεις.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του ASESEW-13 είναι να αξιολογήσει την αυτοαποτελεσματικότητα των μαθητών κατά την είσοδό τους σε ένα πρόγραμμα σπουδών, προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές στις οποίες ενδέχεται να χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη. Η αυτοαποτελεσματικότητα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την ακαδημαϊκή επιτυχία και την ψυχολογική ευεξία των μαθητών. Με την χρήση του ASESEW-13, οι εκπαιδευτικοί και οι σύμβουλοι μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα τις ανάγκες των μαθητών και να παρέχουν στοχευμένη υποστήριξη για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της αυτοπεποίθησής τους.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του ASESEW-13 γίνεται μέσω μιας πενταβάθμιας κλίμακας Likert, όπου οι μαθητές καλούνται να αξιολογήσουν την αυτοαποτελεσματικότητά τους σε κάθε ερώτηση από το 1 (Καθόλου βέβαιος) έως το 5 (Πολύ βέβαιος). Το συνολικό σκορ υπολογίζεται προσθέτοντας τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις, με υψηλότερα σκορ να υποδεικνύουν μεγαλύτερη αυτοαποτελεσματικότητα. Τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών ομάδων μαθητών ή για την παρακολούθηση της προόδου των μαθητών σε βάθος χρόνου.
Βιβλιογραφία
Η ανάπτυξη και η επικύρωση του ASESEW-13 βασίζεται σε εκτενή βιβλιογραφία που αναφέρεται στην αυτοαποτελεσματικότητα και την ακαδημαϊκή επίδοση. Βασικοί θεωρητικοί όπως ο Albert Bandura, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία της αυτοαποτελεσματικότητας, έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη του ερωτηματολογίου. Επιπλέον, έρευνες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ αυτοαποτελεσματικότητας και ακαδημαϊκής επιτυχίας, καθώς και μελέτες που εξετάζουν την ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών κατά την προσαρμογή τους σε νέες ακαδημαϊκές απαιτήσεις, αποτέλεσαν τη βάση για την επικύρωση του ASESEW-13. Οι ερευνητές και οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν το ερωτηματολόγιο ως εργαλείο για να ενισχύσουν την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση και την επιτυχία των μαθητών.