Περιγραφή

Το “Attitude Toward Computer-Mediated Communication” (CMC) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει τις αντιλήψεις και τις στάσεις των ατόμων απέναντι στη χρήση της επικοινωνίας μέσω υπολογιστή. Το CMC αναφέρεται σε οποιαδήποτε ανθρώπινη επικοινωνία που πραγματοποιείται μέσω της χρήσης ψηφιακών συστημάτων, όπως email, κοινωνικά δίκτυα, διαδικτυακές συζητήσεις και εφαρμογές μηνυμάτων. Το εργαλείο αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από ερωτήσεις που αξιολογούν διάφορες πτυχές της χρήσης και της στάσης απέναντι στο CMC, όπως η ευκολία χρήσης, η αποτελεσματικότητα, η άνεση και οι προτιμήσεις σε σχέση με την παραδοσιακή επικοινωνία.

Στόχος

Ο κύριος στόχος του εργαλείου αυτού είναι να παρέχει μια αξιόπιστη και έγκυρη μέτρηση των στάσεων των ατόμων απέναντι στην επικοινωνία μέσω υπολογιστή. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την υιοθέτηση και τη χρήση του CMC σε διάφορα πλαίσια, όπως η εκπαίδευση, η εργασία και η προσωπική ζωή. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των ψηφιακών επικοινωνιακών εργαλείων και στη δημιουργία εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της αποτελεσματικής χρήσης τους.

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω του εργαλείου περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας. Συγκεκριμένα, η ανάλυση παραγόντων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει τη δομή του εργαλείου, ενώ η ανάλυση αξιοπιστίας (π.χ. Cronbach’s alpha) εξασφαλίζει την εσωτερική συνοχή των ερωτήσεων. Επιπλέον, μπορεί να γίνει ανάλυση συσχετίσεων και παλινδρόμησης για να εξεταστεί η σχέση των στάσεων απέναντι στο CMC με άλλες μεταβλητές, όπως η συχνότητα χρήσης, οι δεξιότητες και η ικανοποίηση.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση του εργαλείου γίνεται μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να βαθμολογήσουν τις δηλώσεις από το 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως το 5 (συμφωνώ απόλυτα). Οι συνολικές βαθμολογίες υπολογίζονται προσθέτοντας τις βαθμολογίες των επιμέρους δηλώσεων, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν πιο θετικές στάσεις απέναντι στο CMC. Οι βαθμολογίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση των γενικών τάσεων και των διαφορών μεταξύ διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων.

Βιβλιογραφία

Walther, J. B. (1996). “Computer-mediated communication: Impersonal, interpersonal, and hyperpersonal interaction.” Communication Research, 23(1), 3-43.
Rice, R. E., & Love, G. (1987). “Electronic emotion: Socioemotional content in a computer-mediated communication network.” Communication Research, 14(1), 85-108.
Daft, R. L., & Lengel, R. H. (1986). “Organizational information requirements, media richness and structural design.” Management Science, 32(5), 554-571.
Hiltz, S. R., & Turoff, M. (1978). The Network Nation: Human Communication via Computer. Addison-Wesley.
Joinson, A. N. (2001). “Self-disclosure in computer-mediated communication: The role of self-awareness and visual anonymity.” European Journal of Social Psychology, 31(2), 177-192.