Κλίμακα Στάσεων προς Θύματα Βιασμού
Ανάλυση
Η Κλίμακα Στάσεων προς Θύματα Βιασμού (ATRVS) επιδιώκει να μετρήσει τις στάσεις που έχουν οι άνθρωποι απέναντι στα θύματα βιασμού. Αξιολογεί τις αντιλήψεις που σχετίζονται με τη ευθύνη του θύματος, την υποστήριξη που λαμβάνουν, και τις στάσεις απέναντι στην ευθύνη και τα στερεότυπα που αφορούν τον βιασμό.
Στόχος
Ο στόχος της Κλίμακας Στάσεων προς Θύματα Βιασμού (ATRVS) είναι να αναδείξει τις προκαταλήψεις και τις στάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την κατανόηση και την υποστήριξη των θυμάτων βιασμού. Το εργαλείο συμβάλλει στην κατανόηση των διακρίσεων που μπορεί να βιώσουν τα θύματα και βοηθά στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτικών για την προώθηση της δικαιοσύνης και της υποστήριξης.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της Κλίμακας Στάσεων προς Θύματα Βιασμού περιλαμβάνει:Εσωτερική Συνέπεια: Εξέταση της αξιοπιστίας της κλίμακας μέσω του συντελεστή Cronbach’s alpha, ο οποίος πρέπει να είναι υψηλός (π.χ. >0.70) για να εξασφαλιστεί η εσωτερική συνέπεια των ερωτήσεων.Εγκυρότητα: Αξιολόγηση της εγκυρότητας του εργαλείου, περιλαμβάνοντας τη συγκλίνουσα και διακριτή εγκυρότητα, για να διασφαλιστεί ότι η κλίμακα μετρά με ακρίβεια τις στάσεις προς τα θύματα του βιασμού.Διαφορετικές Δημογραφικές Ομάδες: Ανάλυση της εφαρμογής της κλίμακας σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, φύλο, και πολιτισμικό υπόβαθρο για να εξασφαλιστεί η ευρύτερη εφαρμοσιμότητά της.
Βιβλιογραφία
Για τη βιβλιογραφία σχετική με την ATRVS, μπορείς να ανατρέξεις στα εξής:Lonsway, K. A., & Fitzgerald, L. F. (1994). “Rape myths: In review.” Psychology of Women Quarterly, 18(2), 133-164.Burt, M. R. (1980). “Cultural myths and supports for rape.” Journal of Personality and Social Psychology, 38(2), 217-230.Burt, M. R., & Katz, R. (1987). “The role of rape myths in perpetrating and supporting violence against women.” Journal of Interpersonal Violence, 2(1), 83-95.Herek, G. M. (1988). “Heterosexuals’ attitudes toward lesbians and gay men: Correlates and gender differences.” Journal of Sex Research, 25(3), 251-277.