Attitudes towards Students with Chronic Diseases [ATSCD-20]

Ανίχνευση των Στάσεων Απέναντι στους Μαθητές με Χρόνια Νοσήματα [ΕΑΣΑΜΧΝ-20]

 

Σκοπός Ερωτηματολογίου

Στόχος του ερωτηματολογίου είναι να καταγραφούν οι στάσεις που κρατούν οι μαθητές, από 10 έως 12 ετών, απέναντι σε μαθητές που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα.

Ανάλυση Ερωτηματολογίου

Το ερωτηματολόγιο κατασκευάστηκε από τον Gash, το 1993, και χορηγήθηκε σε 1.032 μαθητές της 5ης και 6ης Δημοτικού. Αποτελείται από τρία σκέλη. Στο πρώτο συλλέγονται κάποια γενικά δημογραφικά στοιχεία που αφορούν τους ερωτηθέντες, όπως είναι η ηλικία και το φύλο. Στη συνέχεια τους δίνεται ένα φανταστικό σενάριο βάσει του οποίου καλούνται να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις, με τις 9 εξ αυτών να αναφέρονται στις κοινωνικές συναναστροφές και οι υπόλοιπες 11 να αναφέρονται στην σχολική ζωή. Τέλος, δίνεται στους μαθητές μία λίστα με 31 επίθετα από τα οποία μπορούν να επιλέξουν όσα επιθυμούν για να κάνουν έναν χαρακτηρισμό που να αφορά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα.

 

Βαθμονόμηση Ερωτήσεων

Ο υπολογισμός της βαθμολογίας γίνεται αθροιστικά, αφού πρώτα τελεστεί ανακωδικοποίηση κάποιων ερωτήσεων οι οποίες επιδέχονται αντίστροφη βαθμολογία. Γίνεται χρήση κλίμακας τύπου Likert με 4 διαβαθμίσεις, το 1 αντιστοιχεί στην απάντηση «σίγουρα ναι» και το 4 στην απάντηση «σίγουρα όχι». Για την αξιολόγηση των επιθέτων που επιλέχθηκαν προς χρήση γίνεται σύγκριση των ποσοστών που επιλέχθηκαν για κάθε κατηγορία επιθέτων.

Στατιστική Ανάλυση

Όσο πιο χαμηλή είναι η συνολική βαθμολογία, δηλαδή κάτω από 20, τόσο καλύτερη είναι και η αντιμετώπιση των μαθητών στους συμμαθητές τους με τις χρόνιες ασθένειες.

Εγκυρότητα Ερωτηματολογίου

Μέσω της ανάλυσης των παραγόντων φαίνεται ότι η κλίμακα παρουσιάζει επαρκή εγκυρότητα εννοιολογικής κατασκευής.

Αξιοπιστία Ερωτηματολογίου

Ο δείκτης εσωτερικής αξιοπιστίας φαίνεται να είναι αρκετά ικανοποιητικός για την κλίμακα συνολικά (Cronbach’s a=0,83).

Βιβλιογραφία

Gash, H. (1993). A constructivist attempt to change attitudes towards children with special needs. European Journal of Special Needs Education, 8(2), 106-125.

Gash, H. (1996). Changing attitudes towards children with special needs. European Journal of Special Needs Education, 11(3), 286-297.

Gash, H., Gonzales, S. G., Pires, M., & Rault, C. (2000). Attitudes towards Down syndrome: A national comparative study in France, Ireland, Portugal and Spain. The Irish Journal of Psychology, 21(3-4), 203-214

Gash, H., Illán Romeu, N., & López Pina, J. A. (2004). Spanish and Irish images of special needs: Perceptions of inclusion. Patricia Noonan. Walsh, & Hugh Gash.(Eds.) Lives and Times: Policy, Practice and People with Disability, 180-223.


Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση το παραπάνω ερωτηματολόγιο, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!