Έγκριτος Δείκτης Γονέων
Ανάλυση: Η ανάλυση των δεδομένων του API περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση των γονικών πρακτικών όπως αναφέρονται από τα παιδιά ή τους ίδιους τους γονείς. Η παραγοντική ανάλυση βοηθά στον προσδιορισμό των υποκείμενων διαστάσεων του authoritative parenting, όπως η στοργή, η επικοινωνία, η σταθερότητα και ο έλεγχος. Η ανάλυση παρέχει μια εικόνα για το πώς αυτές οι διαστάσεις συνδέονται με θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά, όπως η ακαδημαϊκή επίδοση, η κοινωνική συμπεριφορά και η ψυχική υγεία.
Στόχος: Ο κύριος στόχος του API είναι να παρέχει ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο για την αξιολόγηση των γονικών πρακτικών που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Με τη χρήση του API, οι ερευνητές και οι επαγγελματίες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο των γονικών πρακτικών στην ανάπτυξη των παιδιών και να αναπτύξουν παρεμβάσεις που προάγουν το authoritative parenting. Το API μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα εκπαίδευσης γονέων για την προώθηση θετικών γονικών πρακτικών.
Βαθμονόμηση: Η βαθμονόμηση του API περιλαμβάνει τη διαδικασία αξιολόγησης της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας του εργαλείου. Μέσω ερευνών σε διαφορετικούς πληθυσμούς, το εργαλείο αξιολογείται για την ικανότητά του να μετρά με ακρίβεια τις γονικές πρακτικές. Η εσωτερική συνοχή του API, συνήθως μετρημένη με τον δείκτη Cronbach’s alpha, διασφαλίζει ότι τα διάφορα στοιχεία του εργαλείου είναι συνεπή μεταξύ τους. Επιπλέον, οι έρευνες αξιολογούν τη σταθερότητα των αποτελεσμάτων σε διάφορα χρονικά διαστήματα και την εγκυρότητα του περιεχομένου.
Βιβλιογραφία: Η βιβλιογραφία για το Authoritative Parenting Index (API) περιλαμβάνει διάφορες μελέτες και άρθρα που εστιάζουν στην ανάπτυξη, την αξιολόγηση και την εφαρμογή του εργαλείου. Ορισμένες βασικές πηγές περιλαμβάνουν:Baumrind, D. (1991). “The influence of parenting style on adolescent competence and substance use.” Journal of Early Adolescence, 11(1), 56-95.Steinberg, L., Lamborn, S. D., Darling, N., Mounts, N. S., & Dornbusch, S. M. (1992). “Impact of parenting practices on adolescent achievement: Authoritative parenting, school involvement, and encouragement to succeed.” Child Development, 63(5), 1266-1281.Maccoby, E. E., & Martin, J. A. (1983). “Socialization in the context of the family: Parent-child interaction.” Handbook of Child Psychology: Socialization, Personality, and Social Development, 4, 1-101.