Δείκτης Barthel [ΒΙ-10]
Ανάλυση
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων του Barthel Index γίνεται με βάση τη συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνει ο ασθενής. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 0 έως 100, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν μεγαλύτερη λειτουργική ανεξαρτησία. Η ανάλυση των δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της προόδου του ασθενούς κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, καθώς και για τον προγραμματισμό εξατομικευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του Barthel Index είναι να αξιολογήσει την ικανότητα των ασθενών να ζουν ανεξάρτητα και να καθορίσει το επίπεδο της βοήθειας που χρειάζονται για να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επιπλέον, το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται συχνά για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών παρεμβάσεων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του Barthel Index βασίζεται σε ένα σύστημα πόντων, όπου κάθε δραστηριότητα βαθμολογείται με βάση την ανάγκη για βοήθεια. Οι δραστηριότητες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ανεξάρτητη εκτέλεση (10 βαθμοί), εκτέλεση με μικρή βοήθεια (5 βαθμοί) και εκτέλεση με μεγάλη βοήθεια ή αδυναμία εκτέλεσης (0 βαθμοί). Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους βαθμολογιών και παρέχει μια γενική εικόνα της λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς.
Βιβλιογραφία
Mahoney, F.I., Barthel, D.W. (1965). “Functional Evaluation: The Barthel Index.” Maryland State Medical Journal, 14: 61-65.
Shah, S., Vanclay, F., Cooper, B. (1989). “Improving the Sensitivity of the Barthel Index for Stroke Rehabilitation.” Journal of Clinical Epidemiology, 42(8): 703-709.
Collin, C., Wade, D.T., Davies, S., Horne, V. (1988). “The Barthel ADL Index: A Reliability Study.” International Disability Studies, 10(2): 61-63.