Κλίμακα αξιολόγησης συνεξάρτησης Beck

 

Περιγραφή

Η “Beck Codependence Assessment Scale” (BCAS) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο σχεδιασμένο για να αξιολογεί τα χαρακτηριστικά της συνεξάρτησης σε άτομα. Συνεξάρτηση αναφέρεται σε ένα μοτίβο συμπεριφορών και συναισθημάτων που περιλαμβάνουν την υπερβολική εξάρτηση από άλλους για επιβεβαίωση και αίσθηση της ταυτότητας. Το BCAS περιλαμβάνει μια σειρά από δηλώσεις που εξετάζουν διάφορες πτυχές της συνεξάρτησης, όπως η ανάγκη για αποδοχή, η δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η τάση να αναλαμβάνει κανείς υπερβολική ευθύνη για τους άλλους.

Στόχος

Ο κύριος στόχος της BCAS είναι να παρέχει ένα έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο για την αξιολόγηση της συνεξάρτησης. Αυτό το εργαλείο βοηθά τους ψυχολόγους, τους θεραπευτές και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να εντοπίσουν άτομα που εμφανίζουν συνεξαρτητικές τάσεις, προκειμένου να αναπτύξουν κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις και στρατηγικές για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της ψυχικής ευεξίας τους.

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω της BCAS περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του εργαλείου. Η ανάλυση αξιοπιστίας, όπως η χρήση του Cronbach’s alpha, χρησιμοποιείται για να διασφαλιστεί η εσωτερική συνοχή των ερωτήσεων. Η ανάλυση παραγόντων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει τη δομή της κλίμακας και να εντοπίσει υποκείμενες διαστάσεις της συνεξάρτησης. Επιπλέον, μπορεί να γίνει ανάλυση συσχετίσεων για να εξεταστεί η σχέση των βαθμολογιών της κλίμακας με άλλες μετρήσεις ψυχολογικής δυσφορίας και λειτουργικότητας.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της BCAS γίνεται μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να βαθμολογήσουν κάθε δήλωση από το 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως το 5 (συμφωνώ απόλυτα). Οι συνολικές βαθμολογίες υπολογίζονται προσθέτοντας τις βαθμολογίες των επιμέρους δηλώσεων. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν υψηλότερο επίπεδο συνεξάρτησης, ενώ χαμηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν χαμηλότερο επίπεδο συνεξάρτησης.

Βιβλιογραφία

Beattie, M. (1987). Codependent No More: How to Stop Controlling Others and Start Caring for Yourself. Hazelden.
Cermak, T. L. (1986). Diagnosing and Treating Co-Dependence: A Guide for Professionals Who Work with Chemical Dependents, Their Spouses, and Children. Johnson Institute.
Whitfield, C. L. (1991). Co-Dependence: Healing the Human Condition. Health Communications, Inc.
Fischer, J. L., Spann, L., & Crawford, D. W. (1991). “Measuring codependency.” Alcoholism Treatment Quarterly, 8(1), 87-100.
Wright, R. L., & Wright, K. M. (1990). “Codependency: Addictive relationships and their treatment.” Journal of Psychoactive Drugs, 22(2), 163-171.