Κατάλογος Ρόλων Φύλου του Bem

 

Ανάλυση

Το BSRI αξιολογεί τα στερεότυπα των φύλων μέσω μιας σειράς χαρακτηριστικών που είναι παραδοσιακά συνδεδεμένα είτε με την αρρενωπότητα είτε με τη θηλυκότητα. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 60 χαρακτηριστικά, χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες: ανδρικά, γυναικεία και ουδέτερα. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιολογήσουν τον εαυτό τους ως προς το πόσο καλά τα χαρακτηριστικά αυτά τους περιγράφουν, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert από το 1 (ποτέ ή σχεδόν ποτέ αληθές) έως το 7 (πάντοτε ή σχεδόν πάντοτε αληθές).

Στόχος

Ο κύριος στόχος του BSRI είναι να προσδιορίσει τον βαθμό στον οποίο τα άτομα ενσωματώνουν παραδοσιακές ανδρικές ή γυναικείες ιδιότητες στην προσωπική τους ταυτότητα. Το εργαλείο αυτό έχει σχεδιαστεί για να μετρά την αρρενωπότητα και τη θηλυκότητα ως δύο ξεχωριστές διαστάσεις, επιτρέποντας την αναγνώριση και της ανδρογυνίας —μιας κατάστασης όπου ένα άτομο εκφράζει υψηλά επίπεδα και των δύο ειδών χαρακτηριστικών. Η αναγνώριση αυτών των χαρακτηριστικών μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται και εκφράζουν την ταυτότητα φύλου τους, καθώς και πώς αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να επηρεάζουν τις κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση του BSRI γίνεται μέσω της σύνοψης των απαντήσεων σε κάθε κατηγορία χαρακτηριστικών (ανδρικά, γυναικεία και ουδέτερα). Η συνολική βαθμολογία για κάθε κατηγορία υπολογίζεται, και οι συμμετέχοντες κατατάσσονται σε κατηγορίες με βάση τις υψηλότερες βαθμολογίες. Τα άτομα μπορεί να καταταχθούν ως αρρενωπά, θηλυκά, ανδρογυνικά ή μη διαφοροποιημένα. Η ανδρογυνία θεωρείται ότι έχει θετικές συνέπειες, καθώς σχετίζεται με μεγαλύτερη ευελιξία στους ρόλους των φύλων και προσαρμοστικότητα σε διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα.

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία για το BSRI περιλαμβάνει μια σειρά από μελέτες που έχουν εξετάσει την εγκυρότητα και αξιοπιστία του εργαλείου, καθώς και τις επιδράσεις της ταυτότητας φύλου στην ψυχολογία και τις κοινωνικές σχέσεις:Bem, S. L. (1974). The measurement of psychological androgyny. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 42(2), 155-162.Bem, S. L. (1981). Bem Sex Role Inventory: Professional manual. Palo Alto, CA: Consulting Psychologists Press.Spence, J. T., & Helmreich, R. (1978). Masculinity and femininity: Their psychological dimensions, correlates, and antecedents. University of Texas Press.