Κλίμακες αποφυγής-αναστολής συμπεριφοράς [BIS-BAS-24]

 

 

Ανάλυση κλίμακας

Το ερωτηματολόγιο BIS/BAS (Behavioral Inhibition System/Behavioral Activation System) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία για να μετρήσει την τάση ενός ατόμου να αποφεύγει ή να ενεργοποιείται από διαφορετικούς ερεθισμούς ή καταστάσεις. Το ερωτηματολόγιο BIS/BAS-24 αποτελείται από 24 ερωτήσεις που αναφέρονται σε τρία διαφορετικά υποσυστήματα:

 

Στόχος

Ο στόχος της συγκεκριμένης κλίμακας είναι να μετρήσει την τάση ενός ατόμου να αντιδρά σε απειλές, κινδύνους και αρνητικές καταστάσεις (BIS), καθώς και την τάση να αναζητά θετικούς ερεθισμούς και ευκαιρίες για ανταμοιβή (BAS). Οι συνεχείς ερευνητικές εφαρμογές του ερωτηματολογίου έχουν ως στόχο την κατανόηση των προσωπικοτικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με αυτά τα συστήματα, καθώς και των επιπτώσεών τους σε διάφορες πτυχές της συμπεριφοράς και της ψυχολογικής λειτουργίας. Με τη βοήθειά του, οι ερευνητές και οι κλινικοί μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι διαφορετικές τάσεις αντίδρασης επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την εμπειρία του ατόμου.

 

Βαθμονόμηση κλίμακας

Η κλίμακα BIS-BAS-24 αποτελείται από 24 ερωτήσεις που αναφέρονται σε τρία διαφορετικά υποσυστήματα:

Το σύστημα αποφυγής (BIS – Behavioral Inhibition System): Αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για την αντίληψη και την αντίδραση σε απειλές, κινδύνους και αρνητικές καταστάσεις. Οι άνθρωποι που έχουν υψηλό σκορ σε αυτό το σύστημα τείνουν να είναι πιο προσεκτικοί, να ανησυχούν και να αποφεύγουν τους κινδύνους.

Το σύστημα ενεργοποίησης (BAS – Behavioral Activation System): Αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για την αναζήτηση και την αντίδραση σε θετικούς ερεθισμούς και ευκαιρίες για ανταμοιβή. Οι άνθρωποι που έχουν υψηλό σκορ σε αυτό το σύστημα τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι, να αναζητούν την περιπέτεια και να αναζητούν την επιβράβευση.

 

Βιβλιογραφία

Carver, C. S., & White, T. L. (1994). Behavioral inhibition, behavioral activation, and affective responses to impending reward and punishment: The BIS/BAS scales. Journal of Personality and Social Psychology, 67, 319-333.