Κλίμακα Αντίληψης Καταβαλλόμενης Προσπάθειας Borg [BRPES-15]

 

Ανάλυση

Η κλίμακα Borg RPE βασίζεται στην υποκειμενική αξιολόγηση της έντασης και επιτρέπει στους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πόσο έντονα αισθάνονται την άσκηση που εκτελούν. Η ανάλυση του εργαλείου επικεντρώνεται στην αναγνώριση της σχέσης μεταξύ των αριθμητικών τιμών που δίνονται και των φυσιολογικών δεικτών της έντασης, όπως η καρδιακή συχνότητα. Η βαθμολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της πρόοδου, τη ρύθμιση του επιπέδου έντασης και την αποφυγή υπερφόρτωσης. Η κλίμακα έχει αποδειχθεί ότι παρέχει μια αξιόπιστη και αξιόλογη μέτρηση της έντασης της άσκησης σε διάφορους πληθυσμούς.

 

Στόχος

Ο κύριος στόχος της κλίμακας Borg RPE είναι να παρέχει ένα εργαλείο για την αξιολόγηση της υποκειμενικής έντασης της άσκησης χωρίς την ανάγκη αντικειμενικών μετρήσεων, όπως η καρδιακή συχνότητα ή το επίπεδο της πρόσληψης οξυγόνου. Βοηθά τους αθλητές, τους γυμναστές και τους ερευνητές να καθορίσουν και να προσαρμόσουν την ένταση της άσκησης για να επιτύχουν τους στόχους τους, να αποτρέψουν τραυματισμούς και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της άσκησης. Η κλίμακα διευκολύνει τη διαχείριση της έντασης της άσκησης με έναν τρόπο που είναι εύκολα κατανοητός και εφαρμόσιμος σε διάφορες καταστάσεις άσκησης.

 

Βαθμονόμηση

Η κλίμακα Borg RPE είναι βαθμονομημένη με αριθμούς από το 6 έως το 20, όπου κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει μια διαφορετική αίσθηση της έντασης. Οι αριθμοί συνδέονται με την καρδιακή συχνότητα, με την κλίμακα να υπολογίζει την υποκειμενική προσπάθεια και την ένταση της άσκησης. Για παράδειγμα, η βαθμολογία 6 αντιπροσωπεύει καθόλου προσπάθεια, ενώ η βαθμολογία 20 αντιπροσωπεύει μέγιστη προσπάθεια. Η χρήση αυτής της κλίμακας επιτρέπει μια ευέλικτη και προσαρμόσιμη προσέγγιση για τη μέτρηση της έντασης, η οποία μπορεί να αναγνωρίσει τις ατομικές διαφορές στην αντίληψη της προσπάθειας.

 

Βιβλιογραφία

Borg, G. A. V. (1970). Perceived Exertion as an Indicator of Somatic Stress. Scandinavian Journal of Psychology, 11(1), 1-8.

Borg, G. (1982). Psychophysical Bases of Perceived Exertion. Medicine & Science in Sports & Exercise, 14(5), 377-381.

Borg, G. (1998). Borg’s Perceived Exertion and Pain Scales. Champaign, IL: Human Kinetics.

Αυτές οι πηγές παρέχουν μια εκτενή ανασκόπηση της θεωρίας πίσω από την κλίμακα, καθώς και των εφαρμογών και των επιπτώσεών της στην άσκηση και την προπόνηση.