Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency [BOTMP-46]

Δέσμη Μέτρησης της Κινητικής Ικανότητας [ΔΜΚΙ-46]

 

Σκοπός

Βασική επιδίωξη της Δέσμης Μέτρησης Κινητικής Ικανότητας [ΔΜΚΙ-] αποτελεί η εκτίμηση παιδιών από 4,5 έως και 14,5 χρόνων, με στόχο να αποτελέσει ένα χρήσιμο «εργαλείο» στα χέρια των εκπαιδευτικών, των μελετητών, καθώς και των ψυχολόγων που διεξάγουν κλινικές έρευνες. Μέσω αυτής, θα είναι σε θέση να αξιολογούν τις κινητικές τους δυνατότητες, να δημιουργούν προγράμματα άσκησης, αλλά και να προβαίνουν σε εκτίμηση δυσλειτουργιών που σχετίζονται με την μη εύρυθμη λειτουργία του κινητικού τους συστήματος και να «ανιχνεύουν» εγκαίρως τις όποιες διαταραχές υπάρχουν στην αναπτυξιακή πορεία των παιδιών.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Η Δέσμη Μέτρησης Κινητικής Ικανότητας [ΔΜΚΙ-46] περιλαμβάνει 46 διαγνωστικούς ελέγχους, οι οποίοι ταξινομούνται σε οχτώ κατηγορίες και κατασκευάστηκε από τον Bruininks (1978). Οι καθαρές ενδείξεις «μετασχηματίζονται» σε «τάξεις», γεγονός που προκύπτει από έναν συνολικό δείκτη που εκφράζει την αποδοτικότητα σε κινητικό επίπεδο. Επιπροσθέτως, παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής μιας σύντομης μορφής με 14 τεστ.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της Δέσμης Μέτρησης Κινητικής Ικανότητας [ΔΜΚΙ-46] δεν παραμένει η ίδια και προκύπτει άλλοτε από την εφαρμογή κλίμακας και άλλοτε μέσω απόδοσης βαθμών ακέραιες αριθμητικές τιμές. Εν συνεχεία υπάρχει σύγκριση των τιμών με πίνακες που έχουν εξαχθεί κατά το στάδιο της στάθμισης του τεστ και η συνολική βαθμολογία της δέσμης προκύπτει από το άθροισμα των τιμών Η υψηλή βαθμολογία ισοδυναμεί με μεγάλη επίδοση.

Εγκυρότητα και αξιοπιστία

Η εγκυρότητα της Δέσμης Μέτρησης Κινητικής Ικανότητας [ΔΜΚΙ-46], τεκμηριώνεται από έρευνες που σχετίζονται με την κινητική ανάπτυξη αναφορικά με τη δομή της. Ο έλεγχος της εγκυρότητας πραγματοποιήθηκε με τρεις τρόπους: α) μέσω της συσχέτισης της επίδοσης στις αξιολογήσεις και της ηλικίας, β) μέσω αξιολόγησης της εσωτερικής συνέπειας των ενοτήτων και γ) μέσω εκτίμησης του περιεχομένου της δομής και της σχέσης που υπάρχει μεταξύ των διαγνωστικών τεστ.

Αναφορικά με την αξιοπιστία διαπιστώθηκε ότι οι τιμές των συντελεστών κυμαίνονταν από χαμηλές τιμές (r=0.68) μέχρι και μεσαίες (r=0.88). Στο σύνολο των ενοτήτων καταγράφηκαν δείκτες μεγαλύτεροι του 0,80. Ο Δείκτης αξιοπιστίας της εσωτερικής συνέπειας Cronbach’s είναι a=0.87 για τις ηλικίες 5 με 8, στην Ελλάδα.

Βιβλιογραφία

Venetsanou, F., Kambas, A., Aggeloussis, N., Serbezis, V., & Taxildaris, K. (2007). Use of the Bruininks–Oseretsky test of motor proficiency for identifying children with motor impairment. Developmental Medicine & Child Neurology49(11), 846-848.

Brown, T. (2019). Structural validity of the Bruininks-Oseretsky Test of motor proficiency–Second Edition (BOT-2) subscales and composite scales. Journal of Occupational Therapy, Schools, & Early Intervention, 12(3), 323-353.