Ερωτηματολόγιο επικράτησης εκφοβισμού [BPQ-20]
Ανάλυση
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων του BPQ περιλαμβάνει την επεξεργασία ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων που συλλέγονται από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων. Η ποσοτική ανάλυση συνήθως περιλαμβάνει στατιστική επεξεργασία για την καταγραφή της συχνότητας και της κατανομής των περιστατικών εκφοβισμού, ενώ η ποιοτική ανάλυση μπορεί να εξετάσει λεπτομερέστερα τις περιγραφές των εμπειριών των συμμετεχόντων. Η χρήση στατιστικών εργαλείων, όπως η ανάλυση συχνοτήτων, η ανάλυση συσχέτισης και η ανάλυση πολυπαραγοντικών σχέσεων, επιτρέπει την κατανόηση των τάσεων και των σχέσεων μεταξύ διαφορετικών παραγόντων που σχετίζονται με τον εκφοβισμό.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του BPQ είναι η αποτύπωση της επικράτησης και της φύσης του εκφοβισμού σε μια δεδομένη κοινωνική ομάδα. Το εργαλείο στοχεύει στην καταγραφή και την ανάλυση των επιπέδων εκφοβισμού, προκειμένου να εντοπιστούν οι τάσεις και τα μοτίβα του φαινομένου. Με την κατανόηση αυτών των παραμέτρων, οι ερευνητές και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν στρατηγικές παρέμβασης και προγράμματα πρόληψης για να μειώσουν την έκταση και την επιρροή του εκφοβισμού στα σχολεία ή άλλες κοινωνικές δομές.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του BPQ περιλαμβάνει την αξιολόγηση της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας του εργαλείου μέσω διάφορων μεθόδων. Η εγκυρότητα διασφαλίζεται με τη σύγκριση των αποτελεσμάτων του BPQ με άλλες αξιόπιστες μετρήσεις του εκφοβισμού, ενώ η αξιοπιστία ελέγχεται με τη χρήση επαναλαμβανόμενων μετρήσεων και ανάλυση της συνέπειας των απαντήσεων. Η βαθμονόμηση συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών εργαλείων για την επιβεβαίωση ότι το BPQ παράγει αξιόπιστα και ακριβή αποτελέσματα που αντανακλούν την πραγματική κατάσταση του εκφοβισμού.
Βιβλιογραφία
Rigby‚ K. and Slee‚ P.T. (1993) Dimensions of interpersonal relating among Australian school children and their implications for psychological wellbeing. Journal of Social Psychology‚ 133(1)‚ 33-42.
Rigby‚ K. (2007). Bullyingin Schools:and what todo about it updated‚ revised)‚ Melbourne‚ Australian Council for Education Research.
Rigby‚ K. (2008). Children and bullying. how parents and educators can reduce bullying at school. USA. Blackwell Publishing.
Rigby‚ K 2010‚ Bullying in schools: Six Methods of Intervention‚ ACER‚ Camberwell.
Rigby‚ K. (2011). What can schools do about cases of bullying? Pastoral Care in Education‚ 29(4): 273–285
Akbari-balootbangan A‚ Talepasand S.(2015). The Factorial Structure and Psychometric Properties of Bullying Prevalence Questionnaire in Secondary Schools. Journal of Education and Community Health‚ 2(2):10-19.