Κλίμακα Αυτοαξιολόγησης Φιλοδοξιών του Cantril [CSASS]
Ανάλυση
Η Κλίμακα Αυτοαξιολόγησης Φιλοδοξιών του Cantril σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την υποκειμενική ευημερία και την ικανοποίηση από τη ζωή των ατόμων. Η κλίμακα αυτή επιτρέπει στα άτομα να τοποθετούν τον εαυτό τους σε μια κλίμακα από το χειρότερο στο καλύτερο δυνατό επίπεδο ζωής, με βάση τις δικές τους φιλοδοξίες και στόχους.
Στόχος
Ο κύριος στόχος της κλίμακας είναι να παρέχει μια απλή και εύκολα κατανοητή μέτρηση της υποκειμενικής ευημερίας και της ικανοποίησης από τη ζωή. Τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ευημερία και την ανάπτυξη παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Βαθμονόμηση
Στους συμμετέχοντες παρουσιάζεται μια κλίμακα με 10 σκάλες, όπου η σκάλα 1 αντιπροσωπεύει το χειρότερο δυνατό επίπεδο ζωής και η σκάλα 10 το καλύτερο δυνατό επίπεδο ζωής. Οι συμμετέχοντες καλούνται να τοποθετήσουν τον εαυτό τους σε μια σκάλα που αντιπροσωπεύει το παρόν επίπεδο ζωής τους και σε μια άλλη σκάλα που αντιπροσωπεύει το επίπεδο ζωής που αναμένουν να έχουν στο μέλλον (συνήθως σε πέντε χρόνια).
Βιβλιογραφία
Cantril, H. (1965). The pattern of human concerns. Rutgers University Press.
Diener, E., Emmons, R. A., Larsen, R. J., & Griffin, S. (1985). The Satisfaction With Life Scale. Journal of Personality Assessment, 49(1), 71-75.
Kahneman, D., & Deaton, A. (2010). High income improves evaluation of life but not emotional well-being. Proceedings of the National Academy of Sciences, 107(38), 16489-16493.
Kahneman, D., & Krueger, A. B. (2006). Developments in the measurement of subjective well-being. Journal of Economic Perspectives, 20(1), 3-24.
Huppert, F. A., & So, T. T. C. (2013). Flourishing across Europe: Application of a new conceptual framework for defining well-being. Social Indicators Research, 110(3), 837-861.