Απόθεμα Περιέργειας και Εξερεύνησης [CEI-7]

 

 

Ανάλυση

Το Απόθεμα Περιέργειας και Εξερεύνησης (Curiosity and Exploration Inventory – CEI-7) είναι ένα ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται για να μετρήσει το επίπεδο περιέργειας και εξερεύνησης του ατόμου.

 

Στόχος

Ο στόχος του Αποθέματος Περιέργειας και Εξερεύνησης (CEI-7) είναι να παρέχει ένα πλαίσιο μέτρησης του επιπέδου περιέργειας και εξερεύνησης ενός ατόμου σε διάφορους τομείς της ζωής του. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της ατομικής τάσης προς την εξερεύνηση, τη δημιουργικότητα και την ανοιχτότητα σε νέες εμπειρίες και γνώσεις. Με τη χρήση του CEI-7, οι ερευνητές, οι ψυχολόγοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αξιολογήσουν το επίπεδο περιέργειας και εξερεύνησης σε διαφορετικούς πληθυσμούς, όπως σε νέους, ενήλικες ή σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εκπαιδευτικό πλαίσιο για την κατανόηση του πώς η περιέργεια και η εξερεύνηση επηρεάζουν τη μάθηση και την ανάπτυξη των ατόμων. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε εφαρμογές προσωπικής ανάπτυξης, βοηθώντας τους ανθρώπους να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τις προτιμήσεις τους όσον αφορά την εξερεύνηση και την ανοιχτότητα σε νέες εμπειρίες.

 

Βαθμονόμηση

Το Απόθεμα Περιέργειας και Εξερεύνησης αποτελείται από επτά διαφορετικές κλίμακες, οι οποίες καλύπτουν διάφορες πτυχές της περιέργειας και της εξερεύνησης.

Αυτές οι κλίμακες περιλαμβάνουν:

Δίψα για Γνώση: Αναφέρεται στο ενδιαφέρον και τη δίψα για να μάθει κάποιος νέα πράγματα.

Δημιουργική Απορρόφηση: Αναφέρεται στη δυνατότητα ενός ατόμου να απορροφά νέες ιδέες και να τις ενσωματώνει στη σκέψη του.

Φυσική Αυτονομία: Αναφέρεται στο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών φαινομένων.

Κοινωνική Αυτονομία: Αναφέρεται στην επιθυμία να ανακαλυφθούν νέες κοινωνικές εμπειρίες και διαπροσωπικές σχέσεις.

Συναισθηματική Αυτονομία: Αναφέρεται στην επιθυμία να εξερευνηθούν νέες εμπειρίες και συναισθήματα.

Αυτοσχεδιασμός: Αναφέρεται στη διάθεση να αναλαμβάνονται καινοτόμες και αυθόρμητες προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων ή την αντιμετώπιση καταστάσεων.

Δημιουργική Εξερεύνηση: Αναφέρεται στη διάθεση να αναζητηθούν νέες εμπειρίες και να δημιουργηθούν νέα πράγματα.

Κάθε κλίμακα αξιολογείται με βάση τη συμφωνία του ατόμου με διακεκριμένες δηλώσεις. Το σκορ του ατόμου σε κάθε κλίμακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προκύψει ένα συνολικό προφίλ της περιέργειας και της εξερεύνησης του.

 

Βιβλιογραφία

Kashdan, T.B., Rose, P., & Fincham, F.D. (2004). Curiosity and exploration: Facilitating positive subjective experiences and personal growth opportunities. Journal of Personality Assessment, 82, 291-305.

Kashdan, T. B., Barrios, V., Forsyth, J. P., & Steger, M. F. (in press). Experiential avoidance as a generalized psychological vulnerability: Comparisons with coping and emotion regulation strategies. Behaviour Research and Therapy.