ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ
Περιγραφή
Το “Central Relationship Questionnaire” (CRQ) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο σχεδιασμένο για να αξιολογεί τις κεντρικές σχέσεις και τα μοτίβα που επικρατούν στις διαπροσωπικές σχέσεις των ατόμων. Το CRQ περιλαμβάνει μια σειρά από δηλώσεις που εξετάζουν βασικές διαστάσεις των σχέσεων, όπως οι προσδοκίες, οι αντιλήψεις, οι συναισθηματικές αντιδράσεις και οι συμπεριφορές. Οι ερωτήσεις στοχεύουν να αποκαλύψουν πώς τα άτομα αντιλαμβάνονται και βιώνουν τις σχέσεις τους με τους άλλους, παρέχοντας μια λεπτομερή εικόνα των επαναλαμβανόμενων μοτίβων στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του CRQ είναι να παρέχει ένα έγκυρο και αξιόπιστο μέσο για την αξιολόγηση των κεντρικών σχέσεων και των μοτίβων που επηρεάζουν την ποιότητα και τη λειτουργικότητα των διαπροσωπικών σχέσεων. Αυτό το εργαλείο βοηθά τους ερευνητές και τους κλινικούς να κατανοήσουν καλύτερα τις δυναμικές που επηρεάζουν τις προσωπικές σχέσεις των ατόμων και να αναπτύξουν στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας και της ποιότητας των σχέσεων.
Ανάλυση
Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω του CRQ περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του εργαλείου. Η αξιοπιστία εξετάζεται μέσω της χρήσης του Cronbach’s alpha για να διασφαλιστεί η εσωτερική συνοχή των ερωτήσεων. Η ανάλυση παραγόντων χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει τη δομή του ερωτηματολογίου και να εντοπίσει τις υποκείμενες διαστάσεις των κεντρικών σχέσεων. Επιπλέον, μπορεί να γίνει ανάλυση συσχετίσεων για να εξεταστεί η σχέση των βαθμολογιών του ερωτηματολογίου με άλλες ψυχολογικές και κοινωνικές μεταβλητές, όπως η ικανοποίηση από τις σχέσεις, η ψυχική υγεία και η ποιότητα ζωής.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του CRQ γίνεται μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να βαθμολογήσουν κάθε δήλωση από το 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως το 5 (συμφωνώ απόλυτα). Οι συνολικές βαθμολογίες υπολογίζονται προσθέτοντας τις βαθμολογίες των επιμέρους δηλώσεων. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν θετικά μοτίβα σχέσεων, ενώ χαμηλότερες βαθμολογίες μπορεί να υποδεικνύουν δυσλειτουργικά μοτίβα και προβλήματα στις σχέσεις.
Βιβλιογραφία
Luborsky, L., & Crits-Christoph, P. (1990). Understanding Transference: The CCRT Method. Basic Books.
Luborsky, L., & Crits-Christoph, P. (1998). “The reliability of the CCRT (Core Conflictual Relationship Theme) method.” Journal of Consulting and Clinical Psychology, 56(1), 200-205.
Book, H. E. (1998). “How do they see me vs. how do they see themselves? Convergence of psychodynamic and self-report ratings of personality.” Journal of Personality Assessment, 71(3), 462-474.
Barber, J. P., & Crits-Christoph, P. (1993). “Development of a therapist adherence/competence rating scale for supportive-expressive dynamic psychotherapy: A preliminary report.” Psychotherapy Research, 3(2), 81-94.
Friedman, R., & Bucci, W. (2008). “The concept of the central relationship pattern and its application to the case of Mrs. C.” Psychotherapy Research, 18(6), 647-660.