Κλίμακα Σεξουαλικής Κακοποίησης στην Παιδική Ηλικία
Ανάλυση
Η CSAS αποτελείται από μια σειρά δηλώσεων και ερωτήσεων που στοχεύουν στην κατανόηση της φύσης και της έκτασης των εμπειριών σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία. Τα στοιχεία της κλίμακας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Συχνότητα και Διάρκεια: Πόσο συχνά και για πόσο χρονικό διάστημα συνέβαιναν τα περιστατικά κακοποίησης.Φύση των Περιστατικών: Ο τύπος της κακοποίησης που βιώθηκε, όπως επαφή ή μη επαφή.Σχέση με τον Θύτη: Η σχέση του παιδιού με το άτομο που διέπραξε την κακοποίηση (π.χ., οικογενειακός φίλος, συγγενής).Συναισθηματική Αντίδραση: Οι συναισθηματικές αντιδράσεις και το ψυχολογικό τραύμα που προκλήθηκαν από την κακοποίηση.Αποκάλυψη και Υποστήριξη: Αν και πότε αποκαλύφθηκε η κακοποίηση και η υποστήριξη που έλαβε το θύμα μετά την αποκάλυψη.
Οι συμμετέχοντες απαντούν στις ερωτήσεις αυτές με βάση τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert για την αξιολόγηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των εμπειριών.
Στόχος
Ο κύριος στόχος της CSAS είναι να καταγράψει και να αξιολογήσει τις εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική υγεία ενός ατόμου. Τα αποτελέσματα της κλίμακας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση ψυχολογικών τραυμάτων, την παροχή κατάλληλης θεραπευτικής παρέμβασης και τη βελτίωση της κατανόησης των επιπτώσεων της παιδικής κακοποίησης.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της CSAS περιλαμβάνει την ανάλυση των απαντήσεων για να προσδιοριστεί η σοβαρότητα και η έκταση της κακοποίησης. Οι υψηλές συνολικές βαθμολογίες υποδηλώνουν πιο έντονες ή συχνές εμπειρίες κακοποίησης, ενώ οι χαμηλότερες βαθμολογίες μπορεί να υποδεικνύουν λιγότερο σοβαρές εμπειρίες.
Βιβλιογραφία
Η βιβλιογραφία που σχετίζεται με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και τη χρήση εργαλείων αξιολόγησης περιλαμβάνει μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις της κακοποίησης και τις στρατηγικές για την αντιμετώπισή της:
Finkelhor, D., & Browne, A. (1985). The traumatic impact of child sexual abuse: A conceptualization. American Journal of Orthopsychiatry, 55(4), 530-541.Briere, J., & Elliott, D. M. (2003). Prevalence and psychological sequelae of self-reported childhood physical and sexual abuse in a general population sample of men and women. Child Abuse & Neglect, 27(10), 1205-1222.Trickett, P. K., & Putnam, F. W. (1993). Impact of child sexual abuse on females: Toward a developmental, psychobiological integration. Psychological Science, 4(2), 81-87.