Κλίμακα στίγματος MSM Κίνας

 

Περιγραφή

Η “China MSM Stigma Scale” (CMSMS) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο σχεδιασμένο για να αξιολογεί το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM) στην Κίνα. Το στίγμα που σχετίζεται με το MSM περιλαμβάνει κοινωνικές, πολιτισμικές και θεσμικές διακρίσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι MSM λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Η κλίμακα αυτή περιλαμβάνει διάφορες δηλώσεις που εξετάζουν τις εμπειρίες του στίγματος σε διαφορετικά πλαίσια, όπως στην οικογένεια, στην εργασία, και στην κοινωνία γενικότερα.

Στόχος

Ο κύριος στόχος της CMSMS είναι να παρέχει ένα αξιόπιστο και έγκυρο μέσο για την αξιολόγηση του στίγματος που βιώνουν οι MSM στην Κίνα. Αυτό το εργαλείο βοηθά τους ερευνητές και τους κλινικούς να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις του στίγματος στην ψυχική υγεία, την κοινωνική ευημερία και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας των MSM. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη παρεμβάσεων και πολιτικών που μειώνουν το στίγμα και υποστηρίζουν την ισότητα και την ευημερία των MSM.

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω της CMSMS περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του εργαλείου. Η ανάλυση αξιοπιστίας, όπως η χρήση του Cronbach’s alpha, χρησιμοποιείται για να διασφαλιστεί η εσωτερική συνοχή των ερωτήσεων. Η ανάλυση παραγόντων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει τη δομή της κλίμακας και να εντοπίσει τις υποκείμενες διαστάσεις του στίγματος. Επιπλέον, μπορεί να γίνει ανάλυση συσχετίσεων για να εξεταστεί η σχέση των βαθμολογιών της κλίμακας με άλλες ψυχολογικές και κοινωνικές μεταβλητές, όπως η ψυχική υγεία, η ποιότητα ζωής και η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της CMSMS γίνεται μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να βαθμολογήσουν κάθε δήλωση από το 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως το 5 (συμφωνώ απόλυτα). Οι συνολικές βαθμολογίες υπολογίζονται προσθέτοντας τις βαθμολογίες των επιμέρους δηλώσεων που σχετίζονται με το στίγμα. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν μεγαλύτερη εμπειρία στίγματος, ενώ χαμηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν μικρότερη εμπειρία στίγματος.

Βιβλιογραφία

Yang, H., Li, X., Zhang, S., Dong, L., & Anderson, A. F. (2005). “Stigma, discrimination and abandonment of older people infected with HIV/AIDS in China.” AIDS Care, 17(8), 903-910.
Liu, H., Feng, T., Rhodes, A. G., Liu, H., & Feng, T. (2009). “Assessment of the Chinese version of HIV and homosexuality related stigma scales.” Sexually Transmitted Infections, 85(1), 65-69.
Li, X., Wang, H., & Williams, A. B. (2009). “Stigma reported by people living with HIV in south central China.” Journal of the Association of Nurses in AIDS Care, 20(1), 22-30.
He, N., Wong, F. Y., Huang, Z. J., Thompson, E. E., & Fu, C. (2007). “Substance use and HIV risks among male heterosexual and ‘money boy’ migrants in Shanghai, China.” AIDS Care, 19(1), 109-115.
Liu, Y., Canada, K., Shi, K., & Corrigan, P. (2012). “HIV-related stigma acting as predictors of unemployment of people living with HIV/AIDS.” AIDS Care, 24(1), 129-135.