Κλίμακα Αυτοδιέγερσης της Κλειτορίδας

 

Ανάλυση

Η CSSS αποτελείται από μια σειρά δηλώσεων και ερωτήσεων που εξετάζουν διάφορες πτυχές της αυτοδιέγερσης της κλειτορίδας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιολογήσουν σε ποιο βαθμό συμφωνούν ή διαφωνούν με κάθε δήλωση χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert, που συνήθως κυμαίνεται από το 1 (καθόλου) έως το 5 (πολύ). Οι τομείς που εξετάζονται περιλαμβάνουν:
Συχνότητα Αυτοδιέγερσης: Πόσο συχνά οι γυναίκες ασχολούνται με την αυτοδιέγερση της κλειτορίδας.Ικανοποίηση από την Αυτοδιέγερση: Ο βαθμός ικανοποίησης και ευχαρίστησης που προκύπτει από την αυτοδιέγερση.Συναισθηματικές και Ψυχολογικές Αντιδράσεις: Οι συναισθηματικές και ψυχολογικές επιδράσεις της αυτοδιέγερσης, όπως το άγχος ή η χαλάρωση.Αντιλήψεις και Στάσεις: Προσωπικές στάσεις και κοινωνικές αντιλήψεις σχετικά με την αυτοδιέγερση και τον οργασμό.Επικοινωνία και Σχέσεις: Ο ρόλος της αυτοδιέγερσης στις σεξουαλικές σχέσεις και η άνεση με την επικοινωνία γύρω από το θέμα.

Στόχος

Ο κύριος στόχος της CSSS είναι να παρέχει μια λεπτομερή αξιολόγηση της αυτοδιέγερσης της κλειτορίδας και να κατανοήσει τον ρόλο που παίζει στην ευρύτερη σεξουαλική υγεία των γυναικών. Οι πληροφορίες που προκύπτουν από την κλίμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν κλινικές παρεμβάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, που στοχεύουν στην προώθηση της σεξουαλικής ευημερίας και της αυτογνωσίας.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της CSSS περιλαμβάνει την ανάλυση των απαντήσεων για την εκτίμηση της συχνότητας και της ικανοποίησης από την αυτοδιέγερση της κλειτορίδας. Οι υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν μεγαλύτερη άνεση και ευχαρίστηση, ενώ οι χαμηλότερες βαθμολογίες μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση ή υποστήριξη.

Βιβλιογραφία

Αν και συγκεκριμένη βιβλιογραφία για την Clitoral Self-Stimulation Scale μπορεί να μην είναι εκτενής, σχετικές μελέτες και εργαλεία αξιολόγησης της σεξουαλικής αυτοδιέγερσης και ευχαρίστησης περιλαμβάνουν:Robinson, J. N., & Bockting, W. O. (2008). Test-retest reliability of the Sexual Self-Efficacy Scale-Orgasm. Archives of Sexual Behavior, 37(5), 805-810.Herbenick, D., Reece, M., Sanders, S. A., Dodge, B., & Fortenberry, J. D. (2010). Women’s experiences with genital touching, sexual pleasure, and orgasm: Results from a US probability sample of women ages 18 to 94. Journal of Sex & Marital Therapy, 36(4), 270-285.Shulman, J. L., & Home, R. L. (2003). The survey of sexual health: Measuring sexual health in a sample of Australian women. Australian Journal of Psychology, 55(1), 32-39.