Κλίμακα ικανοποίησης από την επικοινωνία
Περιγραφή
Η “Communication Satisfaction Scale” (CSS) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο σχεδιασμένο για να αξιολογεί την ικανοποίηση των ατόμων από τις επικοινωνιακές τους εμπειρίες σε διάφορα πλαίσια, όπως στην εργασία, στην οικογένεια ή σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει μια σειρά από δηλώσεις που εξετάζουν διάφορες πτυχές της επικοινωνίας, όπως η σαφήνεια, η αποτελεσματικότητα, η αμοιβαιότητα, η εμπιστοσύνη και η συναισθηματική υποστήριξη. Σκοπός του CSS είναι να παρέχει μια συνολική εικόνα της ποιότητας της επικοινωνίας και της ικανοποίησης των ατόμων από αυτήν.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του CSS είναι να παρέχει ένα αξιόπιστο και έγκυρο μέσο για την αξιολόγηση της ικανοποίησης από την επικοινωνία. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω αυτού του εργαλείου μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές, τους επαγγελματίες ανθρώπινων πόρων και τους οργανωτικούς ψυχολόγους να κατανοήσουν καλύτερα τις επικοινωνιακές δυναμικές μέσα σε ομάδες και οργανισμούς. Επιπλέον, οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη στρατηγικών βελτίωσης της επικοινωνίας και την ενίσχυση της συνολικής αποτελεσματικότητας και ικανοποίησης των μελών των ομάδων.
Ανάλυση
Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω του CSS περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του εργαλείου. Η αξιοπιστία εξετάζεται μέσω της χρήσης του Cronbach’s alpha για να διασφαλιστεί η εσωτερική συνοχή των ερωτήσεων. Η ανάλυση παραγόντων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει τη δομή του ερωτηματολογίου και να εντοπίσει τις υποκείμενες διαστάσεις της ικανοποίησης από την επικοινωνία. Επιπλέον, μπορεί να γίνει ανάλυση συσχετίσεων για να εξεταστεί η σχέση των βαθμολογιών του CSS με άλλες μεταβλητές, όπως η εργασιακή ικανοποίηση, η απόδοση και η δέσμευση.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του CSS γίνεται μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να βαθμολογήσουν κάθε δήλωση από το 1 (πολύ δυσαρεστημένος) έως το 5 (πολύ ικανοποιημένος). Οι συνολικές βαθμολογίες υπολογίζονται προσθέτοντας τις βαθμολογίες των επιμέρους δηλώσεων για κάθε διάσταση της ικανοποίησης από την επικοινωνία. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την επικοινωνία, ενώ χαμηλότερες βαθμολογίες μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα και δυσαρέσκεια.
Βιβλιογραφία
Hecht, M. L. (1978). “Measures of communication satisfaction.” Human Communication Research, 4(4), 350-368.
Clampitt, P. G., & Downs, C. W. (1993). “Employee perceptions of the relationship between communication and productivity: A field study.” Journal of Business Communication, 30(1), 5-28.
Rubin, R. B., Perse, E. M., & Barbato, C. A. (1988). “Conceptualization and measurement of interpersonal communication motives.” Human Communication Research, 14(4), 602-628.
Richmond, V. P., & McCroskey, J. C. (1992). “Organizational communication for survival: Making work, work.” Allyn & Bacon.
Graham, E. E., Papa, M. J., & Brooks, G. P. (1992). “Functions of humor in conversation: Conceptualization and measurement.” Western Journal of Communication, 56(2), 161-183.