Κλίμακα επικοινωνιακής προσαρμοστικότητας

 

Περιγραφή

Η “Communicative Adaptability Scale” (CAS) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να αξιολογεί την ικανότητα των ατόμων να προσαρμόζουν την επικοινωνιακή τους συμπεριφορά σε διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις. Η κλίμακα αυτή περιλαμβάνει διάφορες δηλώσεις που εξετάζουν τις δεξιότητες και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα άτομα για να προσαρμόζουν την επικοινωνία τους ανάλογα με τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος και τις κοινωνικές προσδοκίες. Η CAS αξιολογεί πτυχές όπως η κοινωνική διείσδυση, η προσαρμοστικότητα της επικοινωνίας, η κοινωνική έκφραση και η διαχείριση συγκρούσεων.

Στόχος

Ο κύριος στόχος της CAS είναι να παρέχει ένα αξιόπιστο και έγκυρο μέσο για την αξιολόγηση της επικοινωνιακής προσαρμοστικότητας των ατόμων. Η κλίμακα αυτή βοηθά στην κατανόηση του πώς οι άνθρωποι διαχειρίζονται τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και την επικοινωνία τους σε διαφορετικά κοινωνικά πλαίσια. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων που ενισχύουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες και τη διαπροσωπική αποτελεσματικότητα.

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω της CAS περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του εργαλείου. Η αξιοπιστία εξετάζεται συνήθως μέσω της χρήσης του Cronbach’s alpha για να διασφαλιστεί η εσωτερική συνοχή των ερωτήσεων. Η ανάλυση παραγόντων χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει τη δομή της κλίμακας και να εντοπίσει τις υποκείμενες διαστάσεις της επικοινωνιακής προσαρμοστικότητας. Επιπλέον, η εγκυρότητα του περιεχομένου εξασφαλίζεται μέσω της εξέτασης των απαντήσεων σε σχέση με άλλες μετρήσεις κοινωνικής και επικοινωνιακής λειτουργίας.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της CAS γίνεται μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να βαθμολογήσουν κάθε δήλωση από το 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως το 5 (συμφωνώ απόλυτα). Οι συνολικές βαθμολογίες υπολογίζονται προσθέτοντας τις βαθμολογίες των επιμέρους δηλώσεων, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν υψηλότερη επικοινωνιακή προσαρμοστικότητα.

Βιβλιογραφία

Duran, R. L. (1992). “Communicative adaptability: A review of conceptualization and measurement.” Communication Reports, 5(1), 1-10.
Spitzberg, B. H., & Cupach, W. R. (1984). Interpersonal Communication Competence. Sage Publications.
Duran, R. L., & Spitzberg, B. H. (1995). “Toward the development and validation of a measure of communicative adaptability.” Communication Research Reports, 12(2), 148-157.
Rubin, R. B., Martin, M. M., Bruning, S. D., & Powers, D. E. (1993). “Test of a self‐expansion perspective of communicative competence.” Human Communication Research, 19(4), 530-545.
Wiemann, J. M. (1977). “Explication and test of a model of communicative competence.” Human Communication Research, 3(3), 195-213.