Κοινότητες που Νοιάζονται: Έρευνα Νέων [CTCYS-197]

 

 

Ανάλυση

Η έρευνα “Communities That Care Youth Survey” (CTCYS) είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά, τις στάσεις και τις αντιλήψεις των νέων σε διάφορες κοινότητες. Η έρευνα επικεντρώνεται σε σημαντικά θέματα όπως η χρήση ουσιών, η συμμετοχή σε βίαιες ή εγκληματικές δραστηριότητες, η σχολική απόδοση και οι σχέσεις με την οικογένεια και τους συνομηλίκους. Μέσα από την ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται, η έρευνα επιτρέπει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στους κοινωνικούς λειτουργούς να εντοπίσουν τους παράγοντες κινδύνου και προστασίας που επηρεάζουν τους νέους. Στόχος είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή προληπτικών μέτρων και προγραμμάτων που στοχεύουν στη βελτίωση της ευημερίας και της ασφάλειας των νέων, καθώς και της συνολικής ποιότητας ζωής στις κοινότητες. Με τη συμμετοχή μαθητών από διάφορες ηλικιακές ομάδες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, η έρευνα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα των προκλήσεων και των δυνατοτήτων των νέων σε τοπικό επίπεδο.

 

Στόχος

Ο στόχος του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου είναι να παρέχει αξιόπιστα και λεπτομερή δεδομένα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι στις κοινότητές τους. Μέσα από τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τη συμπεριφορά, τις στάσεις και τις αντιλήψεις των νέων, η έρευνα αποσκοπεί στην αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου και προστασίας που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ευημερία τους. Αυτά τα δεδομένα επιτρέπουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στους εκπαιδευτικούς και στους κοινωνικούς λειτουργούς να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στοχευμένες προληπτικές παρεμβάσεις, με σκοπό τη μείωση των αρνητικών συμπεριφορών και την ενίσχυση των θετικών. Συνολικά, η έρευνα στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων και στην προαγωγή ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος στις κοινότητές τους.

 

Βαθμονόμηση

Το ερωτηματολόγιο CTCYS-197 αποτελείται από 197 στοιχεία τα οποία βαθμολογούνται με τα εξής:

  • Προκαταρκτική Ανάλυση: Πριν από τη χορήγηση του ερωτηματολογίου, διεξάγεται μια πιλοτική μελέτη σε μικρό δείγμα για να εντοπιστούν τυχόν ασάφειες ή προβλήματα στις ερωτήσεις.
  • Ανάλυση Εσωτερικής Συνοχής: Χρησιμοποιούνται στατιστικές μέθοδοι, όπως ο συντελεστής Cronbach’s alpha, για να εκτιμηθεί η εσωτερική συνοχή των διαφόρων κλιμάκων του ερωτηματολογίου. Αυτό διασφαλίζει ότι οι ερωτήσεις που ανήκουν στην ίδια κλίμακα μετρούν το ίδιο κατασκευαστικό.
  • Εγκυρότητα Περιεχομένου: Εξειδικευμένοι επιστήμονες αξιολογούν τις ερωτήσεις για να βεβαιωθούν ότι καλύπτουν πλήρως το αντικείμενο της έρευνας και είναι κατάλληλες για το ηλικιακό και πολιτισμικό πλαίσιο των συμμετεχόντων.
  • Ανάλυση Παραγόντων: Χρησιμοποιείται η παραγοντική ανάλυση για να εντοπιστούν οι υποκείμενες διαστάσεις των ερωτήσεων και να επιβεβαιωθεί η δομή του ερωτηματολογίου.
  • Αξιοπιστία Επανάληψης: Το ερωτηματολόγιο χορηγείται στο ίδιο δείγμα σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές για να εκτιμηθεί η σταθερότητα των απαντήσεων με την πάροδο του χρόνου.
  • Διαχρονική Εγκυρότητα: Εξετάζεται κατά πόσον τα αποτελέσματα παραμένουν συνεπή όταν το ερωτηματολόγιο χρησιμοποιείται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ή με διαφορετικά δείγματα.
  • Συγκριτική Ανάλυση: Συγκρίνονται τα αποτελέσματα με εκείνα άλλων ερευνών ή μετρούμενων δεδομένων για να επιβεβαιωθεί η εξωτερική εγκυρότητα.

 

 

Βιβλιογραφία

Arthur MW‚ Hawkins JD‚ Pollard JA‚ Catalano RF‚ Baglioni AJ. Measuring risk and protective factors for substance use‚ delinquency‚ and other adolescent problem behaviors: the communities That Care Youth Survey. Evaluation Review 2002;26(6):575- 601.