Κλίμακες συμπόνιας για τους άλλους

 

Περιγραφή

Η “Compassion for Others Scale” (COS) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο σχεδιασμένο για να αξιολογεί την ικανότητα των ατόμων να δείχνουν συμπόνια και καλοσύνη προς τους άλλους. Συμπόνια ορίζεται ως η συναισθηματική αντίδραση στη δυστυχία των άλλων, συνοδευόμενη από την επιθυμία να βοηθήσουμε και να ανακουφίσουμε τον πόνο τους. Η κλίμακα περιλαμβάνει διάφορες δηλώσεις που εξετάζουν πτυχές όπως η ενσυναίσθηση, η κατανόηση, η υποστήριξη και η πρόθεση για βοήθεια σε καταστάσεις όπου άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Στόχος

Ο κύριος στόχος της COS είναι να παρέχει ένα αξιόπιστο και έγκυρο μέσο για την αξιολόγηση της συμπόνιας προς τους άλλους. Αυτό το εργαλείο βοηθά τους ψυχολόγους, τους ερευνητές και τους θεραπευτές να κατανοήσουν καλύτερα την ικανότητα των ατόμων να συναισθάνονται και να υποστηρίζουν τους άλλους. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη παρεμβάσεων που ενισχύουν τη συμπόνια και την κοινωνική συνοχή, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας.

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω της COS περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του εργαλείου. Η ανάλυση αξιοπιστίας, όπως η χρήση του Cronbach’s alpha, χρησιμοποιείται για να διασφαλιστεί η εσωτερική συνοχή των ερωτήσεων. Η ανάλυση παραγόντων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει τη δομή της κλίμακας και να εντοπίσει τις υποκείμενες διαστάσεις της συμπόνιας προς τους άλλους. Επιπλέον, μπορεί να γίνει ανάλυση συσχετίσεων για να εξεταστεί η σχέση των βαθμολογιών της κλίμακας με άλλες ψυχολογικές και κοινωνικές μεταβλητές, όπως η ενσυναίσθηση, η κοινωνική υποστήριξη και η ψυχική υγεία.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της COS γίνεται μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να βαθμολογήσουν κάθε δήλωση από το 1 (ποτέ) έως το 5 (πάντα). Οι συνολικές βαθμολογίες υπολογίζονται προσθέτοντας τις βαθμολογίες των επιμέρους δηλώσεων. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν μεγαλύτερη ικανότητα για συμπόνια προς τους άλλους, ενώ χαμηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν μικρότερη ικανότητα.

Βιβλιογραφία

Pommier, E. (2011). “The Compassion Scale.” Dissertation Abstracts International Section A: Humanities and Social Sciences, 72(4-A), 1174.
Neff, K. D. (2003). “The development and validation of a scale to measure self-compassion.” Self and Identity, 2(3), 223-250.
Gilbert, P., & Procter, S. (2006). “Compassionate mind training for people with high shame and self-criticism: Overview and pilot study of a group therapy approach.” Clinical Psychology & Psychotherapy, 13(6), 353-379.
Goetz, J. L., Keltner, D., & Simon-Thomas, E. (2010). “Compassion: An evolutionary analysis and empirical review.” Psychological Bulletin, 136(3), 351-374.
Lazarus, R. S. (1991). Emotion and Adaptation. Oxford University Press.