Απόθεμα Καταναγκαστικής Σεξουαλικής Συμπεριφοράς
Ανάλυση
Η CSBI αποτελείται από μια σειρά δηλώσεων που αξιολογούν διαφορετικές πτυχές της καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιολογήσουν τον βαθμό στον οποίο κάθε δήλωση αντικατοπτρίζει την εμπειρία τους, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert, που κυμαίνεται από το 1 (ποτέ) έως το 5 (πολύ συχνά). Οι τομείς που εξετάζονται περιλαμβάνουν:
Συχνότητα Σεξουαλικών Σκέψεων: Πόσο συχνά οι συμμετέχοντες βιώνουν επίμονες ή ανεπιθύμητες σεξουαλικές σκέψεις.Επικέντρωση στη Σεξουαλική Συμπεριφορά: Ο βαθμός στον οποίο η σεξουαλική συμπεριφορά καταλαμβάνει σημαντικό μέρος του χρόνου και της προσοχής του ατόμου.Ελέγξιμη και Ανεξέλεγκτη Συμπεριφορά: Το επίπεδο δυσκολίας που αντιμετωπίζει το άτομο στο να ελέγχει τη σεξουαλική του συμπεριφορά.Επιπτώσεις στη Ζωή: Πώς η καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις, την εργασία, ή άλλες πτυχές της ζωής.Συναισθηματικές Αντιδράσεις: Οι συναισθηματικές συνέπειες της σεξουαλικής συμπεριφοράς, όπως το άγχος ή η ενοχή.
Στόχος
Ο στόχος της CSBI είναι να παρέχει μια λεπτομερή αξιολόγηση της καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς και των επιπτώσεών της στη ζωή των ατόμων. Η κλίμακα χρησιμοποιείται από κλινικούς επαγγελματίες για να εντοπίσουν προβλήματα και να σχεδιάσουν κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της προόδου των ασθενών και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της CSBI γίνεται μέσω της σύνοψης των απαντήσεων σε όλες τις δηλώσεις. Οι συνολικές βαθμολογίες χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της σοβαρότητας της καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Οι υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν μεγαλύτερη ένταση της συμπεριφοράς και πιθανόν περισσότερες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή.
Βιβλιογραφία
Η βιβλιογραφία που σχετίζεται με την καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά περιλαμβάνει μελέτες που διερευνούν τις αιτίες, τις εκδηλώσεις και τις θεραπείες για αυτήν την κατάσταση:
Coleman, E., Raymond, N., & McBean, A. (2003). Assessment and treatment of compulsive sexual behavior. Minnesota Medicine, 86(7), 42-47.Kafka, M. P. (2010). Hypersexual disorder: A proposed diagnosis for DSM-V. Archives of Sexual Behavior, 39(2), 377-400.Reid, R. C., Garos, S., & Fong, T. (2012). Psychometric development of the Hypersexual Behavior Consequences Scale. Journal of Behavioral Addictions, 1(3), 115-122.