Κλίμακα Αμηχανίας για τα Προφυλακτικά

 

Ανάλυση

Η CES περιλαμβάνει μια σειρά δηλώσεων που εξετάζουν διαφορετικές διαστάσεις της αμηχανίας που σχετίζονται με τα προφυλακτικά. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιολογήσουν σε ποιο βαθμό συμφωνούν ή διαφωνούν με κάθε δήλωση χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert, που συνήθως κυμαίνεται από το 1 (καθόλου) έως το 5 (πολύ). Οι δηλώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αμηχανία κατά την αγορά: Πόσο άβολα νιώθει κάποιος όταν αγοράζει προφυλακτικά σε φαρμακείο ή κατάστημα.Αμηχανία κατά τη χρήση: Η δυσφορία που σχετίζεται με τη χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.Συζήτηση και επικοινωνία: Η άβολη αίσθηση κατά τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση προφυλακτικών με τον/τη σύντροφο ή τον γιατρό.

Στόχος

Ο στόχος της CES είναι να εντοπίσει και να ποσοτικοποιήσει τα επίπεδα αμηχανίας που νιώθουν τα άτομα σχετικά με τα προφυλακτικά. Η κατανόηση αυτών των επιπέδων αμηχανίας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων που στοχεύουν στη μείωση του στίγματος και της αμηχανίας, ενθαρρύνοντας έτσι τη χρήση προφυλακτικών και προάγοντας τη σεξουαλική υγεία.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της CES γίνεται μέσω της σύνοψης των απαντήσεων των συμμετεχόντων στις διάφορες δηλώσεις. Οι υψηλές βαθμολογίες υποδηλώνουν μεγαλύτερη αμηχανία και δισταγμό στη χρήση προφυλακτικών, ενώ οι χαμηλές βαθμολογίες υποδεικνύουν λιγότερη αμηχανία και περισσότερη άνεση.

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία που σχετίζεται με την αμηχανία γύρω από τα προφυλακτικά περιλαμβάνει μελέτες που εξετάζουν τις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της αμηχανίας και πώς αυτές επηρεάζουν τη χρήση προφυλακτικών:Moore, E. W., & Smith, W. E. (2012). What college students do not know: Where are the gaps in sexual health knowledge? Journal of American College Health, 60(6), 436-442.McCave, E. L., & Shepard, C. (2011). Condom use rates in college students: How much does knowledge matter? Journal of Community Health, 36(2), 231-238.Sheeran, P., & Taylor, S. (1999). Predicting intentions to use condoms: A meta-analysis and comparison of the theories of reasoned action and planned behavior. Journal of Applied Social Psychology, 29(8), 1624-1675.