Απογραφή Συμμόρφωσης με Ανδρικές Νόρμες

 

Ανάλυση

Η CMNI αποτελείται από διάφορες δηλώσεις που αντικατοπτρίζουν παραδοσιακές ανδρικές αξίες και συμπεριφορές. Οι συμμετέχοντες αξιολογούν σε ποιο βαθμό συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτές τις δηλώσεις χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert, συνήθως από το 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως το 7 (συμφωνώ απόλυτα). Η κλίμακα περιλαμβάνει διάφορους υπο-παράγοντες, όπως:
Αυτονομία: Η αξία που αποδίδεται στην ανεξαρτησία και την αυτοδυναμία.Συναισθηματική Έλεγχος: Η πεποίθηση ότι οι άνδρες πρέπει να καταπνίγουν τα συναισθήματά τους.Κυριαρχία: Η επιθυμία να επιδεικνύεται κυριαρχία και ηγεσία.Αποστροφή προς τη Θηλυκότητα: Η αποφυγή χαρακτηριστικών που θεωρούνται θηλυκά.Σεξουαλικότητα: Η έννοια της υπερσεξουαλικότητας και του ανδρικού σεξουαλικού ρόλου.Εργασία πάνω από Όλα: Η πεποίθηση ότι η επαγγελματική επιτυχία είναι καθοριστική για την ανδρική ταυτότητα.Ρίσκο: Η τάση να αναλαμβάνονται επικίνδυνες ή περιπετειώδεις συμπεριφορές.

Στόχος

Ο κύριος στόχος του CMNI είναι να μετρήσει το βαθμό συμμόρφωσης των ατόμων με τις παραδοσιακές ανδρικές νόρμες. Η κατανόηση αυτών των προτύπων μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση της επίδρασης που μπορεί να έχουν οι παραδοσιακές αντιλήψεις για την ανδρική ταυτότητα στην ψυχολογική υγεία, τις διαπροσωπικές σχέσεις, και την κοινωνική συμπεριφορά. Το CMNI χρησιμοποιείται συχνά για να εξετάσει πώς η υιοθέτηση αυτών των προτύπων μπορεί να σχετίζεται με ζητήματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος, και οι δυσλειτουργικές συμπεριφορές.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση του CMNI περιλαμβάνει τη συνολική βαθμολογία από τις απαντήσεις στις διάφορες δηλώσεις. Οι υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες υποδηλώνουν μεγαλύτερη συμμόρφωση με τις παραδοσιακές ανδρικές νόρμες, ενώ οι χαμηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν λιγότερη συμμόρφωση ή μεγαλύτερη απόκλιση από αυτές τις νόρμες.

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία σχετικά με το CMNI περιλαμβάνει μελέτες που αξιολογούν την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του εργαλείου, καθώς και τις επιπτώσεις της συμμόρφωσης με ανδρικές νόρμες στην ψυχολογική και κοινωνική συμπεριφορά:
Mahalik, J. R., Burns, S. M., & Syzdek, M. (2007). Masculinity and perceived normative health behaviors as predictors of men’s health behaviors. Social Science & Medicine, 64(11), 2201-2209.Mahalik, J. R., Locke, B. D., Ludlow, L. H., Diemer, M. A., Scott, R. P., Gottfried, M., & Freitas, G. (2003). Development of the Conformity to Masculine Norms Inventory. Psychology of Men & Masculinity, 4(1), 3-25.Wong, Y. J., Ho, M. H. R., Wang, S., & Miller, I. S. K. (2017). Meta-analyses of the relationship between conformity to masculine norms and mental health-related outcomes. Journal of Counseling Psychology, 64(1), 80-93.