Κλίμακα αξιολόγησης γονέα Conners – Αναθεωρήθηκε

 

 

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται από την CPRSR-107 περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για την κατανόηση των συμπεριφορικών προτύπων των παιδιών. Η ανάλυση παραγόντων χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των κύριων διαστάσεων της συμπεριφοράς που μετρά η κλίμακα, ενώ η περιγραφική στατιστική και η ανάλυση συσχέτισης βοηθούν στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ των διάφορων συμπεριφορικών παραγόντων. Αυτή η ανάλυση βοηθά τους κλινικούς να εντοπίσουν τα κυρίαρχα προβλήματα και να αναπτύξουν κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Στόχος

Ο στόχος της CPRSR-107 είναι να παρέχει ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς των παιδιών από την οπτική των γονέων τους. Αυτό επιτρέπει στους κλινικούς να έχουν μια πληρέστερη εικόνα των συμπεριφορικών προβλημάτων και να διαμορφώσουν κατάλληλα σχέδια παρέμβασης. Η κλίμακα βοηθά επίσης στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων με την πάροδο του χρόνου.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της CPRSR-107 περιλαμβάνει διαδικασίες επικύρωσης για να διασφαλιστεί ότι η κλίμακα είναι αξιόπιστη και έγκυρη σε διάφορους πληθυσμούς. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση του συντελεστή Cronbach’s alpha για τη μέτρηση της εσωτερικής συνοχής και της ανάλυσης παραγόντων για την επιβεβαίωση της δομικής εγκυρότητας. Δοκιμές επαναληψιμότητας και συγκριτικές μελέτες με άλλες κλίμακες συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται επίσης για την επιβεβαίωση της αξιοπιστίας της κλίμακας.

Βιβλιογραφία

Conners, C. K. (1997). Παρουσιάζει την ανάπτυξη και την επικύρωση της αναθεωρημένης κλίμακας, περιγράφοντας τη διαδικασία και τα αποτελέσματα των αρχικών δοκιμών αξιοπιστίας και εγκυρότητας.Goyette, C. H., Conners, C. K., & Ulrich, R. F. (1978). Μελέτη που εξετάζει τη χρήση της κλίμακας σε διάφορους πληθυσμούς και αναλύει τα αποτελέσματα για τη δημιουργία τυποποιημένων βαθμολογιών.Kollins, S. H., Barkley, R. A., & DuPaul, G. J. (2001). Αναλύουν τη σχέση μεταξύ της βαθμολόγησης των γονέων και των κλινικών διαγνώσεων της ΔΕΠΥ, επιβεβαιώνοντας τη χρησιμότητα της CPRSR-107 στη διάγνωση της διαταραχής.Burns, G. L., & Patterson, D. R. (1991). Εξετάζουν τις διασταυρούμενες πολιτισμικές προσαρμογές της κλίμακας και την εγκυρότητά της σε διάφορους πολιτισμούς, ενισχύοντας την αξιοπιστία της σε παγκόσμιο επίπεδο.