Απογραφή Συμπεριφορών Αντιμετώπισης [CBI-36]

 

Ανάλυση

Το Ερωτηματολόγιο Coping Behaviours Inventory (CBI) αποτελείται από μια σειρά δηλώσεων που αφορούν τις συμπεριφορές αντιμετώπισης που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε περιόδους στρες ή κρίσης. Κάθε δήλωση αξιολογεί ένα διαφορετικό είδος συμπεριφοράς αντιμετώπισης, όπως η χρήση υποστήριξης από φίλους και οικογένεια, οι στρατηγικές αποφυγής ή η ενεργή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η ανάλυση των δεδομένων από το CBI επιτρέπει στους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα ποια είδη στρατηγικών είναι πιο συχνά και πιο αποτελεσματικά σε διαφορετικά πλαίσια.

 

Στόχος

Ο κύριος στόχος του ερωτηματολογίου CBI είναι να αξιολογήσει τις διάφορες στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα άτομα για να αντιμετωπίσουν το στρες. Μέσα από την αναγνώριση των πιο συχνών και αποτελεσματικών στρατηγικών, το CBI μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση του στρες. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των ατόμων στη χρήση πιο αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης.

 

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση του CBI βασίζεται σε μια κλίμακα Likert, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιολογήσουν πόσο συχνά χρησιμοποιούν κάθε στρατηγική σε μια κλίμακα από 1 έως 5, με το 1 να αντιστοιχεί στο “ποτέ” και το 5 στο “πάντα”. Οι βαθμοί για κάθε στρατηγική συνοψίζονται για να δώσουν μια συνολική εικόνα της συμπεριφοράς αντιμετώπισης του ατόμου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων μπορεί να γίνει είτε ατομικά είτε συλλογικά, ανάλογα με τους στόχους της έρευνας ή της παρέμβασης.

 

Βιβλιογραφία

Litman‚ G.K.‚ Stapleton‚ J.‚ Oppenheim‚ A.N.‚ & Peleg‚ M. (1983). An instrument for measuring coping behaviours in hospitalized alcoholics: Implications for relapse prevention treatment. British Journal of Addiction‚ 78‚ 269-276.