Ερωτηματολόγιο αντιμετώπισης για παιδιά

 

Περιγραφή

Το “Coping Questionnaire for Children” (CQC) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο σχεδιασμένο για να αξιολογεί τις στρατηγικές αντιμετώπισης (coping strategies) που χρησιμοποιούν τα παιδιά σε διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει μια σειρά από δηλώσεις που εξετάζουν διαφορετικές πτυχές της αντιμετώπισης του άγχους και των δυσκολιών, όπως η συναισθηματική ρύθμιση, η αναζήτηση υποστήριξης, η επίλυση προβλημάτων και η αποφυγή. Το CQC είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας από 8 έως 12 ετών και παρέχει μια λεπτομερή εικόνα των μηχανισμών που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να διαχειριστούν το άγχος και τις δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.

Στόχος

Ο κύριος στόχος του CQC είναι να παρέχει ένα αξιόπιστο και έγκυρο μέσο για την αξιολόγηση των στρατηγικών αντιμετώπισης που υιοθετούν τα παιδιά. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να βοηθήσουν τους ψυχολόγους, τους δασκάλους και τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και να αναπτύξουν κατάλληλες παρεμβάσεις και υποστηρικτικά προγράμματα για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των παιδιών.

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω του CQC περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του εργαλείου. Η ανάλυση αξιοπιστίας, όπως η χρήση του Cronbach’s alpha, χρησιμοποιείται για να διασφαλιστεί η εσωτερική συνοχή των ερωτήσεων. Η ανάλυση παραγόντων χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει τη δομή του εργαλείου και να εντοπίσει τις υποκείμενες διαστάσεις των στρατηγικών αντιμετώπισης. Επιπλέον, μπορεί να γίνει ανάλυση συσχετίσεων για να εξεταστεί η σχέση των βαθμολογιών της κλίμακας με άλλες μετρήσεις ψυχολογικής και κοινωνικής λειτουργίας των παιδιών.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση του CQC γίνεται μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου τα παιδιά καλούνται να βαθμολογήσουν κάθε δήλωση από το 1 (ποτέ) έως το 5 (πάντα). Οι συνολικές βαθμολογίες υπολογίζονται προσθέτοντας τις βαθμολογίες των επιμέρους δηλώσεων που σχετίζονται με κάθε τύπο στρατηγικής αντιμετώπισης. Υψηλότερες βαθμολογίες σε συγκεκριμένες στρατηγικές υποδεικνύουν συχνότερη χρήση αυτών των στρατηγικών από τα παιδιά.

Βιβλιογραφία

Compas, B. E., Connor-Smith, J. K., Saltzman, H., Thomsen, A. H., & Wadsworth, M. E. (2001). “Coping with stress during childhood and adolescence: Problems, progress, and potential in theory and research.” Psychological Bulletin, 127(1), 87-127.
Ayers, T. S., Sandler, I. N., West, S. G., & Roosa, M. W. (1996). “A dispositional and situational assessment of children’s coping: Testing alternative models of coping.” Journal of Personality, 64(4), 923-958.
Pincus, D. B., Friedman, A. G., & Whitaker, A. (1994). “Coping in youth: A review of cognitive and behavioral components.” Stress Medicine, 10(3), 181-193.
Hampel, P., & Petermann, F. (2005). “Age and gender effects on coping in children and adolescents.” Journal of Youth and Adolescence, 34(2), 73-83.
Skinner, E. A., & Zimmer-Gembeck, M. J. (2007). “The development of coping.” Annual Review of Psychology, 58, 119-144.