Κλίμακα Φετιχισμού Διασταυρούμενου Φύλου
Ανάλυση
Η CGFS αποτελείται από μια σειρά δηλώσεων που εξετάζουν τις φετιχιστικές συμπεριφορές και τα ενδιαφέροντα. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιολογήσουν σε ποιο βαθμό συμφωνούν ή διαφωνούν με κάθε δήλωση, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert, που συνήθως κυμαίνεται από το 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως το 5 (συμφωνώ απόλυτα). Οι δηλώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ενδιαφέρον για ρούχα του άλλου φύλου: Πόσο συχνά και έντονα το άτομο εκδηλώνει ενδιαφέρον για την ένδυση που παραδοσιακά συνδέεται με το αντίθετο φύλο.Διέγερση από αντικείμενα του άλλου φύλου: Το επίπεδο της σεξουαλικής ή συναισθηματικής διέγερσης που προκαλείται από αντικείμενα ή αξεσουάρ του άλλου φύλου.Συμπεριφορική έκφραση: Η συχνότητα με την οποία το άτομο εκφράζει αυτές τις φετιχιστικές τάσεις μέσω της συμπεριφοράς του.
Στόχος
Ο στόχος της CGFS είναι να κατανοήσει καλύτερα τις φετιχιστικές συμπεριφορές που σχετίζονται με το διασταυρούμενο φύλο, προσφέροντας μια βάση για την κλινική αξιολόγηση και παρέμβαση. Η κλίμακα μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να εντοπίσουν τη φύση και την ένταση των φετιχιστικών ενδιαφερόντων και να παρέχουν κατάλληλες συμβουλές ή θεραπεία.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της CGFS γίνεται με την καταγραφή των απαντήσεων των συμμετεχόντων στις διάφορες δηλώσεις. Οι υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες υποδεικνύουν πιο έντονες ή συχνές φετιχιστικές τάσεις σε σχέση με το άλλο φύλο, ενώ οι χαμηλότερες βαθμολογίες μπορεί να υποδηλώνουν λιγότερο ή καθόλου ενδιαφέρον για τέτοιες συμπεριφορές.
Βιβλιογραφία
Η βιβλιογραφία που σχετίζεται με τον φετιχισμό και τις συμπεριφορές που αφορούν το διασταυρούμενο φύλο περιλαμβάνει μελέτες που εξετάζουν τις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των συμπεριφορών:
Blanchard, R., & Freund, K. (1983). Erotic target location errors in male gender dysphorics, paedophiles, and fetishists. Archives of Sexual Behavior, 12(4), 371-379.Lawrence, A. A. (2006). Clinical and theoretical parallels between desire for limb amputation and gender identity disorder. Archives of Sexual Behavior, 35(3), 263-278.Moser, C., & Kleinplatz, P. J. (2005). DSM-IV-TR and the paraphilias: An argument for removal. Journal of Psychology & Human Sexuality, 17(3-4), 91-109.