Παιδική Κλίμακα Κοινωνικοπολιτισμικής Προσαρμογής [CSAS-17]

 

Ανάλυση κλίμακας

Η Παιδική Κλίμακα Κοινωνικοπολιτισμικής Προσαρμογής είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται στον τομέα της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας για να αξιολογήσει το επίπεδο κοινωνικής και πολιτισμικής προσαρμογής παιδιών και εφήβων. Αυτή η κλίμακα προσφέρει έναν τρόπο για να μετρήσουν οι επαγγελματίες της υγείας και της εκπαίδευσης τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τον κοινωνικό και πολιτισμικό τους περίγυρο. Η κλίμακα αυτή συχνά περιλαμβάνει διάφορες διαστάσεις της κοινωνικής προσαρμογής, όπως η ικανότητα να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά και ενήλικες, η ικανότητα να αναπτύσσουν φιλίες και δεσμούς, καθώς και η ικανότητα να προσαρμοστούν σε νέες κοινωνικές και πολιτισμικές καταστάσεις. Αυτές οι διαστάσεις μπορεί να αξιολογούνται μέσω διαφόρων ερωτηματολογίων ή παρατηρήσεων από εκπαιδευτικούς, γονείς ή άλλους ειδικούς. Η χρήση αυτής της κλίμακας μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες να αναγνωρίσουν παιδιά που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κοινωνική τους προσαρμογή, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες για παρέμβαση και υποστήριξη. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθηθεί η πρόοδος των παιδιών στην κοινωνική προσαρμογή κατά τη διάρκεια προγραμμάτων παρέμβασης ή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Στόχος

Ο στόχος της συγκεκριμένης κλίμακας είναι η αξιολόγηση της κοινωνικής και πολιτισμικής προσαρμογής παιδιών και εφήβων. Με άλλα λόγια, ο στόχος της κλίμακας είναι να παρέχει ένα εργαλείο που επιτρέπει στους επαγγελματίες της ψυχολογίας και της εκπαίδευσης να κατανοήσουν πώς τα παιδιά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και πώς προσαρμόζονται σε αυτό.

 

Βαθμονόμηση

Η κλίμακα CSAS-17 αποτελείται από 17 στοιχεία τα οποία απαντιούνται με τα εξής: 1 = Καμία δυσκολία‚ 2 = Μικρή δυσκολία‚ 3 = Μέτρια δυσκολία‚ 4 = Μεγάλη δυσκολία‚ 5 = Εξαιρετική δυσκολία

 

Βιβλιογραφία

Searle‚ W.‚ & Ward‚ C. (1990). Prediction of psychological and sociocultural adjustment duringcross-cultural transitions. International Journal of Intercultural Relations‚ 14‚ 449–464.

Ward‚ C.‚ & Searle‚ W. (1991). Importance of value discrepancies and cultural identities on psychologicaland sociocultural adjustment of sojourners. International Journal of InterculturalRelations‚ 15‚ 209–225.

Shenoy‚ Uma A. 1996. In Moving to a New Country: Children and Adolescent’s Adaptation. Virginia Polytechnic Institute. masters Thesis

 

Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση την παραπάνω κλίμακα, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!