Απογραφή περιέργειας και εξερεύνησης [CEI-II-10]
Ανάλυση
Το Curiosity and Exploration Inventory-II (CEI-II) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που αναπτύχθηκε για να μετρήσει την περιέργεια και την τάση για εξερεύνηση σε άτομα. Περιλαμβάνει δύο διαστάσεις: τη “διάθεση για έρευνα” (stretching) και την “αποδοχή αβεβαιότητας” (embracing). Η πρώτη διάσταση αναφέρεται στην επιθυμία του ατόμου να αναζητά νέες πληροφορίες και εμπειρίες, ενώ η δεύτερη αφορά την προθυμία του να ασχοληθεί με αβέβαιες ή ασαφείς καταστάσεις. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 10 δηλώσεις, με τις οποίες οι συμμετέχοντες συμφωνούν ή διαφωνούν σε μια κλίμακα Likert 7 σημείων, από το “καθόλου” έως το “πολύ”.
Δομή του Ερωτηματολογίου
Το CEI-II περιλαμβάνει συνολικά 10 ερωτήσεις, κατανεμημένες ομοιόμορφα στις δύο διαστάσεις (5 ερωτήσεις για το Stretching και 5 για το Embracing). Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert 5 σημείων.
Αποτελείται από δύο κύριες διαστάσεις:
Stretching: Η διάσταση αυτή αφορά την ενεργητική αναζήτηση γνώσης και νέων εμπειριών. Αντικατοπτρίζει την τάση των ατόμων να αναζητούν νέες πληροφορίες και να μαθαίνουν νέα πράγματα.
Embracing: Αυτή η διάσταση αναφέρεται στην ανοχή των ατόμων στην αβεβαιότητα και την πολυπλοκότητα. Αντικατοπτρίζει την ικανότητα να αγκαλιάζουν το άγνωστο και να αισθάνονται άνετα με νέες και απρόβλεπτες καταστάσεις.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του CEI-II είναι να αξιολογήσει τη γενική τάση των ατόμων για περιέργεια και εξερεύνηση, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την ψυχολογική τους ευημερία και την προσωπική τους ανάπτυξη. Η περιέργεια θεωρείται σημαντική διάσταση της ανθρώπινης ψυχολογίας, που συνδέεται με τη μάθηση, την καινοτομία και την επίτευξη. Χρησιμοποιείται σε διάφορα πεδία όπως η ψυχολογία, η εκπαίδευση, και η επιχειρηματικότητα, για να προσδιορίσει πώς η περιέργεια επηρεάζει τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις των ατόμων.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του CEI-II γίνεται μέσω της ανάλυσης των απαντήσεων των συμμετεχόντων στις δηλώσεις του ερωτηματολογίου. Κάθε δήλωση βαθμολογείται από 1 (καθόλου σύμφωνος) έως 7 (πολύ σύμφωνος). Οι βαθμολογίες για κάθε διάσταση υπολογίζονται αθροίζοντας τις απαντήσεις στις σχετικές δηλώσεις και διαιρώντας δια τον αριθμό των δηλώσεων. Έτσι, προκύπτουν δύο συνολικές βαθμολογίες, μία για τη διάθεση για έρευνα και μία για την αποδοχή αβεβαιότητας, που κυμαίνονται από 1 έως 7. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν μεγαλύτερη περιέργεια και τάση για εξερεύνηση.
Αξιολόγηση
Το CEI-II προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την κατανόηση της περιέργειας και της τάσης για εξερεύνηση σε διαφορετικά πλαίσια, βοηθώντας ερευνητές και επαγγελματίες να βελτιώσουν τις στρατηγικές ανάπτυξης και εκπαίδευσης. Αν σας ενδιαφέρει να δείτε την πλήρη μορφή του ερωτηματολογίου ή να το χρησιμοποιήσετε σε μια συγκεκριμένη έρευνα, θα μπορούσα να σας βοηθήσω περαιτέρω με πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του.
Βιβλιογραφία
- Kashdan, T.B., Gallagher, M.W., Silvia, P.J., Winterstein, B.P., Breen, W.E., Terhar, D., & Steger, M.F. (2009). The Curiosity and Exploration Inventory-II: Development, factor structure, and initial psychometrics. Journal of Research in Personality, 43, 987-998.
- Kashdan, T.B., McKnight, P.E., Fincham, F.D., & Rose, P. (2011). When curiosity breeds intimacy: Taking advantage of intimacy opportunities and transforming boring conversations. Journal of Personality, 79, 1369-1401.
- Kashdan, T.B., Dewall, C.N., Pond, R.S., Silvia, P.J., Lambert, N.M., Fincham, F.D., Savostyanova, A.A., & Keller, P.S. (in press). Curiosity protects against interpersonal aggression: Cross-sectional, daily process, and behavioral evidence. Journal of Personality.