Παρέκκλιση μέσου ανταγωνιστών [DCI-83]

 

 

 

Ανάλυση κλίμακας

Η παρέκκλιση μέσου ανταγωνιστών (DCI-83) αναφέρεται σε μια τακτική στρατηγική που χρησιμοποιείται στον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων. Αυτή η τακτική περιλαμβάνει την απόπειρα μείωσης της ανταγωνιστικής ισχύος ή της αποτελεσματικότητας των ανταγωνιστών σε μια αγορά. Μπορεί να επιχειρηθεί μέσω διαφόρων τρόπων, όπως η μείωση της τιμής των προϊόντων ή υπηρεσιών, η αύξηση του διαθέσιμου προϊόντος σε σημείο που να δυσκολεύει τους ανταγωνιστές να ανταπεξέλθουν, η προώθηση διαφημίσεων που θέτουν σε αμφισβήτηση τα πλεονεκτήματα των ανταγωνιστών κ.λπ.

Αυτή η τακτική ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά, όπως τη μείωση του ανταγωνισμού και της καινοτομίας, τη δυσχέρεια για τους νέους παίκτες να εισέλθουν στην αγορά, καθώς και τη μείωση της ποιότητας ή της επιλογής των προϊόντων για τους καταναλωτές. Οι πρακτικές αυτού του είδους ενδέχεται να ρυθμίζονται από τους ανταγωνιστικούς κανόνες και τις κανονιστικές αρχές που εποπτεύουν τον ανταγωνισμό και το εμπόριο σε κάθε χώρα.

 

Στόχος

Ο στόχος της παρέκκλισης μέσου ανταγωνιστών είναι να επιτευχθεί η υπεροχή της εταιρείας που χρησιμοποιεί αυτήν την τακτική στην αγορά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως η μείωση της αγοραστικής ικανότητας των ανταγωνιστών, η δυσκολία τους στην προσέλκυση πελατών ή η μείωση των κερδών τους.

Αυτό συνήθως εξυπηρετεί τους συμφέροντες της εταιρείας που χρησιμοποιεί την παρέκκλιση μέσου ανταγωνιστών, καθώς η ενίσχυση της δικής της θέσης στην αγορά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κερδών, της μερίδιας αγοράς και της κυριαρχίας στον τομέα. Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να είναι επιζήμιο για τους ανταγωνιστές και την αγορά συνολικά, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ανισότητες και να περιορίσει τον ανταγωνισμό.

 

Βαθμονόμηση κλίμακας

Η κλίμακα DCI-83 αποτελείται από 83 στοιχεία τα οποία βαθμολογούνται με 7 πόντους το καθένα.

Βιβλιογραφία

Buss, D. M., & Dedden, L. (1990). Derogation of competitors. Journal of Social and Personal Relationships, 7, 395-422. Schmitt, D. P., & Buss, D. M. (1996). Mate attraction and competitor derogation: Context effects on perceived effectiveness. Journal of Personality and Social Psychology, 70, 1185-1204. Bleske-Rechek, A., & Buss, D.M. (2006). Sexual strategies pursued and mate attraction tactics deployed. Personality and Individual Differences, 40, 1299-1311.

Buss, D. M., & Dedden, L. (1990). Derogation of competitors. Journal of Social and Personal Relationships, 7, 395-422.

chmitt, D. P., & Buss, D. M. (1996). Mate attraction and competitor derogation: Context effects on perceived effectiveness. Journal of Personality and Social Psychology, 70, 1185-1204.

Bleske-Rechek, A., & Buss, D. M. (2006). Sexual strategies pursued and mate attraction tactics deployed. Personality and Individual Differences, 40, 1299-1311.