Δείκτης Κινητικότητας De Morton

 

Περιγραφή

Ο De Morton Mobility Index (DMMI) είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης που σχεδιάστηκε για να μετρήσει την κινητικότητα και την ικανότητα κίνησης ατόμων, κυρίως σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης και αποκατάστασης. Το εργαλείο χρησιμοποιείται συχνά για να αξιολογήσει τη λειτουργική κινητικότητα και τις ανάγκες αποκατάστασης σε άτομα με διάφορες καταστάσεις υγείας.

Ο DMMI περιλαμβάνει μια σειρά από ερωτήσεις και κλίμακες που καλύπτουν διάφορες πτυχές της κινητικότητας, όπως η ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες, η ευχέρεια κίνησης και η ανάγκη για υποστήριξη ή βοηθητικές συσκευές.

 

Ανάλυση

Η ανάλυση του De Morton Mobility Index περιλαμβάνει τη μέτρηση των επιδόσεων του ατόμου σε διάφορες δραστηριότητες κινητικότητας. Ο δείκτης αξιολογεί την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί βασικές και σύνθετες κινητικές δραστηριότητες και καταγράφει τυχόν περιορισμούς ή δυσκολίες.

Οι βασικές πτυχές της ανάλυσης περιλαμβάνουν:

Λειτουργική Κινητικότητα: Αξιολογεί τη δυνατότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η ανύψωση αντικειμένων, και η μετακίνηση από και προς διαφορετικές θέσεις.

Ανάγκη Υποστήριξης: Εξετάζει την ανάγκη του ατόμου για βοήθεια ή υποστήριξη από άλλα άτομα ή βοηθητικές συσκευές.

Επίπεδο Δυσκολίας: Καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άτομο στην κίνηση και τις δραστηριότητες του, προσδιορίζοντας το επίπεδο της κινητικής ανεπάρκειας.

Η ανάλυση βασίζεται στις απαντήσεις του ατόμου και στις παρατηρήσεις των επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να εκτιμηθεί η συνολική κινητικότητα και λειτουργική ικανότητα.

 

Στόχος

Ο στόχος του De Morton Mobility Index είναι να:

Αξιολογήσει την Κινητικότητα: Να παρέχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κινητικότητας του ατόμου, βοηθώντας στην κατανόηση των περιορισμών και των αναγκών αποκατάστασης.

Υποστηρίξει την Αποκατάσταση: Να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση προγραμμάτων αποκατάστασης και φυσιοθεραπείας.

Καθοδηγήσει Παρεμβάσεις: Να προσφέρει πληροφορίες που βοηθούν στην ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης και υποστήριξης για τη βελτίωση της κινητικότητας.

 

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση του De Morton Mobility Index περιλαμβάνει τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων από τις ερωτήσεις και τις κλίμακες του τεστ. Οι βασικές διαδικασίες περιλαμβάνουν:

Συλλογή Δεδομένων: Αξιολογούνται οι απαντήσεις του ατόμου σχετικά με την κινητικότητα και την ανάγκη για υποστήριξη.

Συνολική Βαθμολογία: Υπολογίζεται μια συνολική βαθμολογία που αντιπροσωπεύει την ικανότητα κίνησης και τις δυσκολίες του ατόμου.

Σύγκριση με Κανονιστικά Δεδομένα: Οι βαθμολογίες συγκρίνονται με κανονιστικά δεδομένα για να εκτιμηθεί η κινητικότητα του ατόμου σε σχέση με τα αναμενόμενα επίπεδα.

 

Βιβλιογραφία

De Morton, N. A., Davidson, M., & Keating, J. L. (2008). The De Morton Mobility Index: A new measure of mobility. Australian Journal of Physiotherapy, 54(4), 268-274.

De Morton, N. A., & Keating, J. L. (2010). Reliability and validity of the De Morton Mobility Index. Journal of Rehabilitation Research and Development, 47(1), 73-84.

De Morton, N. A. (2012). Measuring Mobility: A Review of Mobility Instruments and the De Morton Mobility Index. Journal of Physiotherapy, 58(2), 79-87.